Την 58η θέση, σε σύνολο 168 χωρών, καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά το 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 -με το 0 «απόλυτη διαφθορά» και το 100 «απόλυτη διαφάνεια»- η Ελλάδα καταλαμβάνει 46 βαθμούς. Αν και ψηλά στη λίστα, η θέση της χώρας έχει βελτιωθεί από πέρυσι που βρισκόταν στην 69η θέση.

Ads

Στην κορυφή των πιο διαφανών χωρών βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες. Πρώτη έρχεται η Δανία που συγκεντρώνει 91 μονάδες και ακολουθούν η Φινλανδία με 90 και η Σουηδία με 89. Στον αντίποδα, ως πιο αδιαφανείς χώρες εμφανίζονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, που συγκεντρώνουν μόλις 8 μονάδες. Στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν επίσης το Αφγανιστάν με 11 μονάδες, το Σουδάν με 15, το Ιράκ με 16 και η Συρία με 18 μονάδες.

Η κατάταξη διαπιστώνει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εμφανίζονται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη. Ακόμη και η Ρωσία, που από τις BRICS καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι (δύο βαθμούς στο 29, ή 17 θέσεις), είναι η χαμηλότερη της ομάδας και βρίσκεται στην 119η θέση -έχει την ίδια βαθμολογία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Σιέρα Λεόνε. Η Κίνα είναι στην 83η, η Ινδία στην 76η και η Νότια Αφρική στην 61η. Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της Βραζιλίας, η οποία -με φόντο το σκάνδαλο της Petrobas- έπεσε περισσότερο από όλες, καταλήγοντας στην 76η θέση.

Σε γενικές γραμμές, τα δύο τρίτα από τις 168 συνολικά χώρες στην έκθεση του 2015 βαθμολογήθηκαν με λιγότερους από 50 βαθμούς.

Ads

Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι «ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ’ αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση».

Πώς τα καταφέρνουν οι χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις απέναντι στη διαφθορά; Έχουν υψηλά επίπεδα της ελευθερίας του Τύπου, πρόσβαση στην πληροφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν από πού προέρχονται οι πόροι και τον τρόπο με τον οποίον δαπανώνται, υψηλά επίπεδα ακεραιότητας των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας, αλλά και δικαστικό σώμα που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων και είναι απολύτως ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.

Ικανοποίηση μεν για την Ελλάδα, αλλά…

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα την περίοδο 2012- 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς  (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, η βελτίωση αυτή είναι το αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά σθεναρότερα. «Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής με τον οδικό χάρτη και τώρα η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεσκεπάζουν όσους παρανομούν, με έμφαση σε θέματα φοροδιαφυγής και στην καθιέρωση της νομιμότητας», ανέφερε.

Παρατήρησε ωστόσο ότι «στην Ελλάδα η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και να δημιουργήσει πρότυπα ακεραιότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στη διαφθορά».