Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων έχει προκαλέσει η δημοσίευση των φωτογραφιών των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου είναι εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού τους από την αστυνομία. Τον αποτροπιασμό του για τις φωτογραφίες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε πως οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν απλά να κάνουν Photoshop στα προβλήματά τους. Το θέμα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ.
Ads
Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Αντώνης Ρουπακιώτης παρατήρησε: «από την άλλη πλευρά – και δεν πάω να ισορροπήσω το λόγο μου- όταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν καλάσνικοφ δε μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια… είναι από τη φύση τους βίαιες αυτές οι συμπεριφορές», ωστόσο, «ανατρίχιασα όταν έβλεπα φωτογραφίες με πρησμένα μάτια και χείλη».
Ο κ. Ρουπακιώτης παρατήρησε, πάντως, ότι «ως υπουργός Δικαιοσύνης, πέρα από τις παρεμβάσεις μου στο δικαιοδοτικό πεδίο, στον παρόντα χρόνο μένω ικανοποιημένος από την απόφαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών» (σσ. να διατάξει έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης).
Τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Marek Marczyński. Όπως τόνισε, «οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν απλά να κάνουν Photoshop στα προβλήματά τους. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει».
«Θα πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική, πλήρης και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για βασανιστήρια από την αστυνομία. Μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να εντοπίσει τους υπεύθυνους και θα πρέπει αμέσως να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση υπογραμμίζεται η διαφορά ανάμεσα στα βίντεο κατά τη μεταγωγή των κρατουμένων και στις φωτογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί επεξεργασία για να μη φαίνονται τα σημάδια. «Σε μια περίπτωση το πρόσωπο ενός συλληφθέντα, είχε αλλοιωθεί καθώς είχε γίνει αφαίρεση της μελανιάς. Παρά την εξόφθαλμη παρέμβαση ο υπουργός Δημόσιας τάξης είπε ότι η επεξεργασία έγινε για να μπορούν να αναγνωριστούν οι δράστες», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Στην υπόθεση αναφέρεται και η βρετανική Guardian, σημειώνοντας πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση για να εξηγήσουν πώς στις φωτογραφίες της αστυνομίας τεσσάρων υπόπτων για ληστεία τράπεζας -τρεις από τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι μέλη της εγχώριας τρομοκρατικής ομάδας- φαίνεται να έχουν χτυπηθεί άγρια, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.
Το πρακτορείο Reuters κάνει αναφορά στην έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας για τις κατηγορίες ξυλοδαρμού των συλληφθέντων, καθώς «η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες σήμανσης που είχαν τροποποιηθεί για να κάνουν τα τραύματά τους φαίνονται λιγότερο σοβαρά». Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι, έχουν κατηγορήσει εδώ και πολύ καιρό την ελληνική αστυνομία, για σοκαριστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >