Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία θα παρίσταται ως παρατηρήτρια στη δίκη, κάνει λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Ads

Όλο αυτό το διάστημα η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του Ζακ.

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί.

Η Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή.