Στα πολιτιστικά μνημεία που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κατέταξε η διμηνιαία (Ιουνίου-Ιουλίου) ψηφιακή επιθεώρηση του Διεθνούς Συμβούλιου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) τις αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη. Στα λεγόμενα «Heritage Alerts» του 2020, κατατάσσονται τα μνημεία που διατρέχουν κίνδυνο και περιλαμβάνουν περιπτώσεις που έγιναν αντιληπτές μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου του 2021.

Ads

Σημειώνετα ότι το ICOMOS αποτελεί βασικό συνεργάτη της ΟΥΝΕΣΚΟ και τον σημαντικότερο διεθνή Οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χιλιάδες ειδικοί επιστήμονες από διάφορους κλάδους (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ιστορικοί, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, νομικοί, οικονομολόγοι, οικολόγοι κ.ά.) συμβάλλουν στην προώθηση των καταστατικών του στόχων, μετέχοντας σε 110 Εθνικές Επιτροπές και σε περίπου 30 Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές.

Τα μνημεία που βρίσκονται στον Σταθμό Βενιζέλου θεωρούνται πλέον ως πρώτο διεθνές SOS με τη σφραγίδα του ICOMOS ενώ στο συνοδευτικό κείμενο διευκρινίζεται ότι «Κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης ένα μείζον Βυζαντινό και Ρωμαϊκό αρχαιολογικό σύνολο βρέθηκε στο μελλοντικό σταθμό Βενιζέλος του μετρό».

Ανατρέποντας απόφαση του 2017, μία Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020, έδωσε άδεια για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό. Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS  θεώρησε ότι αυτό θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του μνημείου, την ακύρωση της πολιτιστικής του αξίας και την απώλεια της μοναδικότητάς του. Μετά το Heritage Alert που εξέδωσε το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, η 20η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς  ICOMOS που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 ενέκρινε ψήφισμα ζητώντας την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου».

Ads

Τι κάνει το ICOMOS

Όλοι αυτοί οι επιστήμονες αποφασίζουν λοιπόν για τα ετήσια «Heritage Alerts» που αφορούν σε όσα μνημεία ή τοποθεσίες της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με ό,τι γνωρίζει και κρίνει το Διεθνές Συμβούλιο όπως και βάσει των πληροφοριών που λαμβάνονται από τρίτους όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να διερευνηθούν αιτήματα για ανάληψη διεθνούς δράσης σε περιπτώσεις όπου σημαντικά πολιτιστικά μνημεία είναι πιθανό να απειλούνται. Στόχος να επιτευχθεί  μέσω του Διεθνούς Συμβουλίου του ICOMOS μία αυστηρή και ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης.

Αξίζει να θυμίσουμε και πάλι ότι η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε προ ημερών ότι «Η επιμονή και η εμμονή στην κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων δηλοί είτε ανεπίτρεπτη άγνοια, είτε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων εις βάρος των Θεσσαλονικέων που έχουν πληγεί από την καθυστέρηση μιας δεκαετίας στην λειτουργία του Μετρό. Κυρίως όμως εις βάρος της τεράστιας αναπτυξιακής δυναμικής της Θεσσαλονίκης, στην οποία επενδύει συνολικά η παρούσα κυβέρνηση».