Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν μέσω αντιφασιστικών διαδηλώσεων και με απόντες τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους βουλευτές καθώς και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο,ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν 44 από τους 69 κατηγορούμενους. Έγινε ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων και η δίκη διεκόπη για τις 7 Μαΐου. 

Ads

Την πρώτη ημέρα της δίκης από το δικαστήριο έλειπαν ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος. Οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν οι μόνοι παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει. Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον Άγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο του διόρισε αυτεπαγγέλτως.

Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, ήταν ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης. Στο δικαστήριο προσήλθαν οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, οι μάρτυρες της υπόθεσης, καθώς και οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.

Διαβάστε:

Διακοπή της δίκης για τις 7 Μαΐου

Ads

Με την ανακοίνωση της διακοπής της δίκης για τις 7 Μαΐου, τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή θέμα για τη διεξαγωγή στον συγκεκριμένο χώρο. Στο δικαστήριο μίλησε και δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο, είπε: «Στις 7 Μαΐου, θα είναι πάλι κλειστά τα σχολεία κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως είχαμε και σήμερα. Υπάρχουν δίπλα σας 11 σχολικές μονάδες». Αντίστοιχες παρεμβάσεις θέλησαν να κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, δεν δέχθηκε τη συζήτηση για αυτό το θέμα τη Δευτέρα, ενώ η εισαγγελέας έδρας είπε προς αυτούς που απευθύνθηκαν στο δικαστήριο, ότι συμφωνεί μαζί τους, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση μελλοντικά. «Οπότε» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός «θα ξεκινήσει η διαδικασία εδώ, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση».

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις έξω από τον Κορυδαλλό

Αντιφαστιστικές κινητοποιήσεις σήμερα στον Κορυδαλλό με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών. Οι φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις είναι του Δημήτρη Θεοδόση: 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image