Η Γερμανική κυβέρνηση και οι χρηματοπιστωτικές αρχές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, εκπονούν ένα σχέδιο διάσωσης για τη Deutsche Bank στην περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει από μόνη της κεφάλαια και να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ads

Σημειώνεται πως η Deutsche Welle, σε δημοσίευμά της επισημαίνει πως η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή της ιστορίας της. Σήμερα η τιμή της είναι μόλις λίγο πάνω από 10 ευρώ. Πριν από περίπου ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, η τιμή της ήταν τριπλάσια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Deutsche Bank θα μπορεί να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού της σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τιμές που θα αμβλύνουν τις πιέσεις για την τράπεζα. Σε περίπτωση ακραίας ανάγκης, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει απευθείας ποσοστό 25%.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank παρέπεμψε στη σημερινή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου Τζον Κράιαν στη γερμανική εφημερίδα Bild και διέψευσε το δημοσίευμα. Ο Τζον Κράιν αναφέρει στη συνέντευξή του πως «δεν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας», «ούτε ποτέ τη ζήτησε, ούτε καν την υπονόησε».

Ads

Υπενθυμίζεται πως η Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, στα οποία προστέθηκαν και οι καταδικαστικές αποφάσεις παγκοσμίως για ξέπλυμα χρήματος, χειραγώγηση επιτοκίων ή φοροδιαφυγή. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που ζητά από τη γερμανική τράπεζα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές για φερόμενες παρανομίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων.