Δυο φορές επιχείρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Κι αυτό γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα, για να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις συνεργάτη του Σόιμπλε στην Die Welt, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. (…) Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες» λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη».

Η Die Welt εκτιμά ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης. «Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο».  

Ads

Απόλυτα δικαιωμένος δηλώνει ο Σόιμπλε 

Στο μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει απόλυτα δικαιωμένος από τα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει οι συχνά επίπονες μεταρρυθμίσεις που ζητούσε από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν βοήθεια. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», μία ημέρα πριν το 113ο και τελευταίο Eurogroup της οκταετούς θητείας του, ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του και αποσαφήνισε ότι ουδέποτε είχε ως στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιδίωξή του, αντίθετα, ήταν «μία προβλέψιμη, αξιόπιστη οικονομική πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη» στη νομισματική ένωση, ανέφερε.

«Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο 75χρονος πολιτικός, που εντός των επόμενων εβδομάδων θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Όσον αφορά τη «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες και τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους. Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.

«Ήμουν πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις», είπε και μολονότι παραδέχτηκε ότι δεν θα λείψει από όλους τους συνομιλητές του στο Eurogroup, υποστήριξε ότι στην πράξη υπήρχαν πολλά σημεία συμφωνίας ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.