Πολιτικό διαζύγιο πήρε το Κίνημα «Δεν πληρώνω» από την λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), αποχωρώντας μετά παραπόνων. Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση από το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά και την επίσημη ιδρυτική του διακήρυξη αποχαιρέτισε την Κομουνιστική Τάση.

Ads

Όπως αναφέρει το «Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο» στην ανακοίνωση αποχώρησης του:

«Η ΛΑΕ, παρά την καλή διάθεση πολλών μελών και στελεχών της, δεν αγκάλιασε πολιτικά, ούτε στήριξε επαρκώς το σχέδιο δράσης και τα κεντρικά αιτήματα του Κινήματος μας. Η αμηχανία με την οποία η ΛΑΕ αντιμετώπισε τα ριζοσπαστικά αιτήματα μας και το προωθητικό για την ταξική πάλη σχέδιο δράσης μας, αποτέλεσε εμπόδιο στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Η αναιμική στήριξη των προταγμάτων μας σε επίπεδο δημόσιου λόγου και προγραμματικών θέσεων, αλλά και η ανεπαρκής πολιτική και κινηματική ενίσχυση των δράσεών μας, διεύρυναν το χάσμα της τακτικής και της στρατηγικής μας προσέγγισης».

Σημειώνει επίσης ότι:

«Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από το συνέδριο, είναι ότι η ΛΑΕ δεν κατάφερε μέσα στον ένα χρόνο της ύπαρξής της να απευθυνθεί αποτελεσματικά στην κοινωνία και να αντλήσει δυνάμεις από αυτήν, αλλά ούτε και να αποκτήσει ομοψυχία και συνοχή εντός των τειχών της. Η μάχη των συσχετισμών και όχι των ιδεών μεταξύ των οργανώσεων, ήταν πολύ εμφανής και προσυνεδριακά αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου».

Ads

Και συνεχίζουν, τονίζοντας το εξής:

«Η αποχώρησή μας από τη ΛΑΕ είναι πλέον γεγονός και η απόφαση μας ελήφθη μετά από συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο. Γεγονός είναι επίσης, η εκτίμηση που συνεχίζουμε να τρέφουμε για πολλά μέλη και στελέχη της ΛΑΕ για τους αγώνες και τη συντροφικότητά τους. Μπορεί η συνεργασία μας στα πλαίσια της ΛΑΕ να διεκόπη οργανωτικά, αλλά η ανάγκη της συμπόρευσής μας όχι μόνο με τη ΛΑΕ αλλά και με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού αντιμνημονιακού χώρου, σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο, είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

«Το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι συνέχισε να βρίσκεται στις επάλξεις πραγματοποιώντας δεκάδες δράσεις αντίστασης, αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Το επόμενο διάστημα έχουμε ήδη προγραμματίσει την κλιμάκωση του αγώνα μας στο μέτωπο των πλειστηριασμών, των διοδίων και των διακοπών ρεύματος και νερού, που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Επίσης, έχουμε αποφασίσει τη λήψη πρωτοβουλιών για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με πολιτικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές. Στόχος μας, η ανάπτυξη ενός ισχυρού και μαζικού μπλοκ δυνάμεων, που θα παλέψει για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τα δεσμά των μνημονίων και της λιτότητας και την οικοδόμηση μίας νέας κοινωνίας με κέντρο τον άνθρωπο», καταλήγει το «Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο».