Σκοταδισμός και μεσαιωνικές μεθοδεύσεις για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία 15 ώρες ολονύκτιας συνεδρίασης του ΚΑΣ, ενός οργάνου που τα μέλη του ορίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, χρειάστηκαν για να εκπληρωθεί η «προφητεία» του πρωθυπουργού για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. 15 ολόκληρες ώρες για να επιβεβαιωθεί μια… προειλημμένη, από το καλοκαίρι ακόμη, απόφαση τα κυβέρνησης.

Ads

Κι ακόμη, χρειάστηκαν 3 και πλέον μήνες δουλειάς και 200 σελίδες κειμένου για να καταπατηθεί κάθε έννοια επιστημονικής τεκμηρίωσης, να παραβιαστεί κάθε έννοια λογικής και να διαστρεβλωθεί με ψέματα η αλήθεια, προκειμένου να αποδειχθεί αυτό που η κυβέρνηση χωρίς μελέτη και χωρίς καμιά εισήγηση από κανένα αρμόδιο όργανο, είχε από μόνη της προαποφασίσει για λόγους προφανούς πολιτικής και ποιος ξέρει και ποιας άλλης αφανούς σκοπιμότητας.

Μέχρι και την ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, με μια μέθοδο για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου που δεν είχε και δεν έχει ακόμη μελετηθεί «προφήτευσαν» από το καλοκαίρι και η οποία, κατά τραγική σύμπτωση, συμπίπτει με τις παραμονές των επόμενων εκλογών.

Η «προφητεία»… έβγαζε μάτι εξ αρχής και δεν υποστηρίζονταν εύκολα.

Ads

Άλλωστε η ίδια η μεθόδευση, να επιστρατεύεται εκ των υστέρων η επιστήμη, προκειμένου να επαληθεύσει μια τεχνικά ατεκμηρίωτη πολιτική εκτίμηση, καθώς και να επιστρατεύεται ένα γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, διορισμένο προσφάτως από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβεβαιώσει μια προειλημμένη πολιτική απόφαση που αφορά εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα, είναι από μόνη της σκοταδιστική και μας ξαναγυρνά στο Μεσαίωνα, αμφισβητώντας τα κεκτημένα του Διαφωτισμού.
 
Η τεχνική λύση της in situ παραμονής των αρχαιοτήτων… δεν υπάρχει!

Το επίδικο ζήτημα ήταν η αμφισβήτηση, έως πλήρους εξαφανίσεως, της τεχνικής λύσης που επιτρέπει τη συνύπαρξη αρχαίων και μετρό στη Βενιζέλου. Κι αυτό γιατί όσο υπάρχει τεχνική λύση για την in situ παραμονή των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ο τεμαχισμός, η απόσπαση και μεταφορά τους αλλού, παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου του 2002.

Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να… εξαφανιστεί η λύση που είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017 και στη συνέχεια έγινε υπουργική απόφαση της τότε υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Μια τεχνική λύση για την οποία εκπονήθηκαν από μεγάλο τεχνικό γραφείο της Αθήνας και με τη συνδρομή επιστημονικών συμβούλων, οι εξειδικευμένες τεχνικές μελέτες που στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες και πληρώθηκαν από την Αττικό Μετρό, οι οποίες μελέτες εδώ και ένα χρόνο μάλιστα είχαν αρχίσει και να εφαρμόζονται στη Βενιζέλου, με μια δαπάνη σε έργα που ξεπερνά τα 5 εκ. Ευρώ.

Έπρεπε λοιπόν να αποδειχθεί αυτό που με υπερηφάνεια περιφέρει στα ΜΜΕ η σημερινή υπουργός Πολιτισμού, ότι δηλαδή αυτή η λύση με την οποία ασχολούνται εδώ και 3 χρόνια εκατοντάδες μηχανικοί και ειδικοί, για την οποία έχουν επενδυθεί εκατομμύρια Ευρώ, είναι… μη λύση.

Κι επειδή δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του παράδοξου, να εξαφανιστεί δηλαδή μια τεχνική λύση διεθνώς γνωστή και δοκιμασμένη, η οποία τεκμηριώθηκε μάλιστα ως προς την εφαρμογή της στο συγκεκριμένο έργο με σειρά μελετών, εφηύραν ένα γελοίο επιχείρημα, γραφειοκρατικού τύπου – μέχρι εκεί μπορούν – για να την εξαφανίσουν.

Υποστήριξαν ότι η τεχνική λύση είναι άκυρη, επειδή τα… σχέδια που την ακολουθούσαν στο ΚΑΣ το 2017, δεν είχαν, λέει, υπογραφή!
 
Όταν η αλήθεια δεν τους εξυπηρετεί, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια

Αγνοώντας το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα η λύση αυτή έχει τεκμηριωθεί (και υπογραφεί) από δεκάδες ειδικούς και η εφαρμογή της έχει μελετηθεί σε βάθος και είχε μάλιστα αρχίσει και να υλοποιείται στη Βενιζέλου.

Αγνοώντας το γεγονός ότι στο ΚΑΣ κατετέθη από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης τεχνική έκθεση συμβούλου της Αττικό Μετρό και καθηγητή της Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, ειδικού στα υπόγεια έργα, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία μελέτης και εφαρμογής της τεχνικής λύσης και ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η λύση είναι εφικτή και απολύτως εφαρμόσιμη, αποδομώντας όλα τα επιχειρήματα της απέναντι όχθης.

Αγνοώντας ακόμη το γεγονός ότι το μόνο μέλος του ΚΑΣ με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού, ο Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Κουμούσης, καταψήφισε την επαίσχυντη απόφαση υποστηρίζοντας ότι δεν πείσθηκε από την επιχειρηματολογία και ότι γνωρίζοντας τόσο τη λύση, όσο και τους μελετητές της, είναι βέβαιος ότι η λύση είναι εφικτή και εφαρμόσιμη.

Και τέλος, επειδή αγαπούν πολύ τις υπογραφές και τη γραφειοκρατία εκεί στο υπουργείο Πολιτισμού, έβγαλαν τη λύση «μη λύση» επειδή τα σχέδια δεν ήταν υπογεγραμμένα. Αγνοώντας όμως το γεγονός ότι η αυτή η λύση της in situ παραμονής των αρχαίων, όταν κατατέθηκε στο ΚΑΣ το 2017, συνοδεύονταν από απόφαση του ΔΣ της Αττικό Μετρό με 7 υπογραφές, των μελών του οργάνου που επισήμως εκπροσωπεί την εταιρεία. Η απόφαση αυτή του ΔΣ η οποία επικύρωνε τη λύση και τη διαβίβαζε για συζήτηση στο ΚΑΣ, κατετέθη επίσης προχτές από την Κίνηση Πολιτών στο ΚΑΣ, αλλά δεν φάνηκε να ευαισθητοποιείται κανείς…

Είναι προφανές ότι τα μέλη του ΚΑΣ που υπερψήφισαν την απόσπαση και βρίσκονταν, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, σε διατεταγμένη υπηρεσία, αγνόησαν ο,τιδήποτε δεν συμφωνούσε με την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, αγνοώντας ακόμη και τη γνώμη του πλέον ειδικού εξ αυτών, του καθηγητή Κουμούση.

Η διάτρητη απόφαση του ΚΑΣ απέδειξε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση ισχύει παγίως το ρητό:

Όταν η αλήθεια δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια.
 
Η ιστορία της τεχνικής λύσης της in situ παραμονής των αρχαίων

Για την ιστορία, μέχρι το 2016, τέτοια τεχνική λύση που να επιτρέπει την in situ παραμονή των αρχαίων στη Βενιζέλου, δεν είχε επισήμως κατατεθεί. Είχε υπάρξει βεβαίως η πρόταση του ΑΠΘ από το 2013 ακόμη, η οποία όμως είχε εντέχνως αγνοηθεί από την τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ και την τότε γενική γραμματεία υποδομών του κ. Σιμόπουλου.

Στην ανυπαρξία άλλης τεχνικής λύσης πλην της απόσπασης στηρίχθηκε και η απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής Μπουτάρη το 2016.

Η τεχνική λύση αναπτύχθηκε και τεκμηριώθηκε από τη διοίκηση που ανέλαβε την Αττικό Μετρό το 2016, η οποία συγκρότησε επιτροπή από εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό. Η επιτροπή αυτή ανέλαβε να διατυπώσει την τεχνική λύση, την οποία ανέθεσε στον μελετητή του Αναδόχου, μεγάλο και σοβαρό τεχνικό γραφείο της Αθήνας, προκειμένου να τη μελετήσει.

Αυτή η μελέτη κατετέθη τότε στην Αττικό Μετρό, υπογεγραμμένη από την πενταμερούς σύνθεσης επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο τότε δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, οι τότε γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων, Μαρία Βλαζάκη και Γιώργος Δέδες, ο προϊστάμενος της ΕΦΑΠΟΘ και ο υπογράφων ως πρόεδρος, τότε, της Αττικό Μετρό ΑΕ. Το ΔΣ της Αττικό Μετρό την ενέκρινε και τη διαβίβασε, υπογεγραμμένη, στο ΚΑΣ. Το αντίγραφο της απόφασης για την… ανύπαρκτη μελέτη κατετέθη προχτές στο ΚΑΣ, χωρίς αυτό να επηρεάσει σε τίποτε την προειλημμένη απόφαση των διατελούντων σε διατεταγμένη υπηρεσία…
 
Δεν πρόκειται για επανατοποθέτηση, αλλά για αναπαράσταση των αρχαίων

Όπως προκύπτει ακόμη από τα όσο διημείφθησαν στο ΚΑΣ, η πρόταση της κυβέρνησης δεν συνιστά «απόσπαση και επανατοποθέτηση» των αρχαιοτήτων, αλλά απόσπαση και στη συνέχεια αναπαράσταση ενός μέρους μόνο των ευρημάτων, τα οποία τεμαχισμένα θα αναδειχθούν σε διάφορα σημεία. Όπως κυνικά παραδέχονται, μόνο το τετράπυλο θα τοποθετηθεί στη θέση του. Πρόκειται για τη «θεωρία των Lego», όπως εύστοχα παρατήρησαν ξένοι επιστήμονες.

Η λύση της απόσπασης συνεπώς, έχει δύο κορυφαία μειονεκτήματα που αγνοήθηκαν παντελώς κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ:

Πρώτον ο τεμαχισμός και η απόσπαση των ευρημάτων, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Η συμμετοχή στη σύνθεση του ΚΑΣ του αδελφού εκείνου που αναλαμβάνει πάντοτε, ως ειδικός, τα έργα της απόσπασης των αρχαιοτήτων, – ο οποίος πάντως τελικά ψήφισε – δεν αλλάζει αυτή την αλήθεια.

Και δεύτερον η μη επανατοποθέτηση του συμπλέγματος των μνημείων στη θέση τους ως ενιαίο σύνολο, καταστρέφει δια παντός την αξία του ευρήματος, που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας πόλης, έκτασης 1,5 στρέμματος, το οποίο διατηρήθηκε ανέπαφο στη θέση του για αιώνες.

Όσο διάτρητη πάντως είναι η απόφαση του ΚΑΣ, τόσο εύκολα θα πέσει στα δικαστήρια. Σε αναμονή λοιπόν των πρακτικών της Συνεδρίασης.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η αρχή αυτή, όπως πρόσφατα άρχισε να αποδεικνύεται με τη διάψευση πολλών κυβερνητικών υποσχέσεων, ισχύει ακόμη και στη σημερινή Ελλάδα…