Δραματικό παρασκήνιο πίσω από την χθεσινή αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ αποκαλύπτει το real.gr, με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του στην Ουάσιγκτον Θανάσης Τσίτσας. Καταλυτικός φέρεται να ήταν ο ρόλος Έλληνα αξιωματούχου με πολυετή εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς που υπέδειξε στην κυβέρνηση έναν «ξεχασμένο» λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ads

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Real.gr είναι το εξής:
Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Ένας Έλληνας αξιωματούχος ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία και ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για την ύπαρξη του ειδικού λογαριασμού που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας και τη φόρμουλα, βάσει της οποίας μπόρεσε τελικά η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει την δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, το δραματικό παρασκήνιο εκτυλίχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ο εν λόγω αξιωματούχος, με πολυετή υπηρεσία και εμπειρία σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνηση αδυνατούσε να συγκεντρώσει το παραπάνω ποσό για να αποπληρώσει την δόση της Τρίτης. 

Ads

Αμέσως ειδοποίησε με μήνυμά του τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ενημερώνοντας τον για την ύπαρξη του λογαριασμού και την δυνατότητα αυτής της εναλλακτικής πληρωμής. 

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Τσίπρας, αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα που είχαν προκύψει αποφάσισε να δώσει τη εντολή να προχωρήσει με αυτή την φόρμουλα η διαδικασία αποπληρωμής της δόσης. 

Στην ουσία, ο Έλληνας αξιωματούχος, ήταν αυτός που υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση τον λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας στον οποίο ήταν τοποθετημένα χρήματα που ήταν μέρος του μεριδίου (quota) που πληρώνει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το ποσό αυτό ήταν παρακρατημένο από το 2009. 

Σύμφωνα με το καταστατικό το ΔΝΤ, μια χώρα πρέπει να παρακρατεί το 25% του μεριδίου (quota) που πληρώνει σ’ έναν ειδικό λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα με σκοπό να αποπληρώνονται κάποιες λογιστικές διαδικασίες. 

Αξιωματούχος του ΔΝΤ που μίλησε στο Real.gr τόνισε ότι «υπάρχει προηγούμενο» και ονομάτισε την περίπτωση της Ουκρανίας που δεν δυσκολεύτηκε κάποια στιγμή να αποπληρώσει μια δόση. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο του ΔΝΤ «δεν είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιεί μια χώρα αυτά τα χρήματα για αποπληρωμή δόσεων, άλλα δικαιούται να το πράξει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός αυτός αντιπροσωπεύει το μερίδιο που αναλογεί (quota) στο υποψήφιο μέλος μιας χώρας. 

Το μερίδιο (quota) ενός μέλους του ΔΝΤ καθορίζει τη συνδρομή που πρέπει να πληρώνει, το βάρος της ψήφου του, την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από το ΔΝΤ, και το μερίδιό του σε Special Drawing Rights. 

Η αποπληρωμή της δόσης της Ελλάδας έγινε μέσω των SDR («Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα») που δημιουργήθηκαν το 1969 από το ΔΝΤ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. 

Τα SDR είχαν στόχο την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μιας χώρας-μέλους του ΔΝΤ που αντιμετώπιζε πρόβλημα, προκειμένου να στηριχθεί το καθεστώς των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. 

Το SDR χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως ως λογιστική μονάδα από το ΔΝΤ.