Στενές σχέσεις με τις νεοναζιστικές οργανώσεις της Ευρώπης αποδεικνύεται για άλλη μία φορά να έχει η Χρυσή Αυγή, που το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν «υωηλή προσκεκλημένη» σε ευρωπαϊκό εθνικιστικό συνέδριο που διεξήχθη στο Παρίσι και διοργανώθηκε από το ακροδεξιό φοιτητικό κίνημα GUD (Group Union Defense), που συνδέεται με τη Μαρί Λεπέν.

Ads

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ακροδεξιό φοιτητικό κίνημα GUD (Group Union Defense), γνωστό για τις βιαιοπραγίες του, με μότο τη συσπείρωση των Ευρωπαίων εθνικιστών για την «αφύπνιση των εθνών». «Εχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε σε ένα μοναδικό γεγονός: Η Χρυσή Αυγή έρχεται στο Παρίσι», έγραφε στο κάλεσμα της η GUD, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης εκεί. Οι διοργανωτές παρουσίασαν το συνέδριο ως «την πρώτη σύνοδο κορυφής της πραγματικής Ευρώπης» και έπλεξαν το εγκώμιο των χρυσαυγιτών ως «πατριωτών και εθνικιστών».

Στο ακροδεξιό συνέδριο συμμετείχαν οργανώσεις από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το παρόν έδωσαν στελέχη της ιταλικής Casapound, των ισπανικών Liga Joven και Movimiento Social Republicano, της βελγικής Nation και των γαλλικών οργανώσεων Mouvement Action Social και Synthese Nationale.

Όπως μάλιστα αναφέρει το σημερινό «Έθνος» σε κεντρικό σημείο στον χώρο όπου διεξήχθη το φασιστικό συνέδριο δέσποζε η σημαία με το σήμα της Χρυσής Αυγής.

Ads

Από ελληνικής πλευράς τη Χρυσή Αυγή εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Μποβιάτσος, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΧΑ, ο οποίος μίλησε κυρίως για το κυπριακό.

Εκτός από τη ΧΑ, παρόντες ήταν εκπρόσωποι και άλλων νεοναζιστικών οργανώσεων, μως Εκ μέρους της ελληνικής οργάνωσης για την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπριο μίλησε, και ένας Κύπριος εκπρόσωπος.