Ads

Φωτογραφία του Μενέλαου Μυρίλλα για το FosPhotos

Με διαφορετικές εκτιμήσεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει εμφανίστηκαν σήμερα δυο στελέχη της Κουμουνδούρου. «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης σε άλλο μήκος κύματος τόνισε: «Θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε». Αργότερα πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας ότι απομονώθηκε μια φράση του και δεν έγινε σαφές το πνεύμα των όσων είπε. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, «Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις τις κοινωνικές δυνάμεις, τον ελληνικό λαό -γι’ αυτό και βρίσκομαι σήμερα στο Εργατικό Κέντρο- καλούμε τους εργαζόμενους, με τη δυναμική τους παρουσία, να δώσουν τέλος σ’ αυτό τον διαρκή εκβιασμό, να δώσουν τέλος σε μια πολιτική που συνθλίβει την ίδια την προοπτική επιβίωσης της χώρας, σε μια πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε οικονομική αποικία»

Σε μια αμφίσημη δήλωση προχώρησε το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

 

Σε άλλο μήκος κύματος ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε: «Θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας».
 
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα και δεν έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα, για να έρθει νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους.

Ads

Διευκρινίσεις Λαφαζάνη

Αργότερα πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε μια φράση του και χάθηκε το πνεύμα των λεγόμενών του. 

«Είναι σαφές ότι μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είπα είναι ότι είμαστε ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 4% και πήγε στο 27%. Εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος, που έκαναν άλλες κυβερνήσεις να πούμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις στο τσεπάκι. Θέλουμε πολύ προετοιμασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε. Αυτό ήταν το πνεύμα όσων είπα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ο κόσμος το ξέρει αυτό» σημείωσε. 

Μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξεδώθηκε ανακοίνωση του κ. Λαφαζάνη για το θέμα, η οποία περιλαμβάνει όλη την τοποθέτησή του στην εκπομπή του Ant1. Αναλυτικά το απόσπασμα: 

«Δεν είμαστε έτοιμοι  να κυβερνήσουμε. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Έχουμε κάνει, όμως, ένα δρόμο μεγάλο, μια πορεία, έχουμε κάνει τα βήματα, την προετοιμασία, το σχεδιασμό κ.λ.π. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο.
 
Το να βγαίνει ένα κόμμα κάθε φορά και να λέει είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, να λύσουμε όλα τα θέματα, να απαντήσουμε σε όλα τα προβλήματα, να κινηθούμε από δω, να κινηθούμε από κει, τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Και μετά, όταν βγαίνουν στην κυβέρνηση χάος.  Χάος απροσμέτρητο. Αυτά έλεγε ο κ. Παπανδρέου, λεφτά έχουμε, όλα είναι τακτοποιημένα, κοιτάξτε έχουμε και πρόγραμμα 100 ημερών και θα πάμε. Τα προβλήματα είναι δύσκολα.
 
Εμείς, παρ’ όλο που κάναμε ένα άλμα από το 4% στο 27% και ήρθαμε σε μια κατάσταση αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο μπορεί, με τη θέληση του ελληνικού λαού, να είμαστε κυβέρνηση, κάναμε μία υπερπροσπάθεια. Μια υπερπροσπάθεια να δούμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, πιο ουσιαστικά, πιο μέσα στην πραγματικότητα και πάνω σε αυτή την κατάσταση να διατυπώσουμε προγραμματικές θέσεις. Νομίζω ότι, επειδή έχουμε την συναίσθηση των προβλημάτων και δυσκολιών, αυτά τα οποία έχουμε καταφέρει ως τώρα είναι αρκετά ως αφετηρία για μια κυβερνητική πολιτική, η οποία σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποδίδει. Εμείς δεν υποσχόμεθα».