Με τους, ιστορικούς πλέον, χάρτες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων κατατεθειμένους στο τραπέζι των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στο Παλάτι των Εθνών η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Ads

Μετά την κατάθεση, χθες το βράδυ, των χαρτών για την εδαφική μορφή της Κύπρου εάν και εφόσον οι δύο πλευρές φθάσουν σε συμφωνία-λύση, οι προσδοκίες για την έκβαση της διάσκεψης παραμένουν συγκρατημένες μεν, αλλά αναβαθμισμένες σε σχέση με το κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Στην Γενεύη «μπορεί να φθάσουμε σε συμφωνία-πλαίσιο» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε ο ειδικός συμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ασπεν Μπαρθ Ειντε, ενώ το κέντρο βάρους σήμερα μετατοπίζεται πλέον στο καίριο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναμένει από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρήσουν διασύνδεση του θέματος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων με τις ανοιχτές εκκρεμότητες στο εδαφικό.

Ads

Οι χάρτες και οι τρεις ενστάσεις Αναστασιάδη

Στο εδαφικό, η κυπριακή πλευρά κατέθεσε χθες το βράδυ γραπτές ενστάσεις κυρίως για τρία σημεία επί του χάρτη που έδωσαν οι τουρκοκύπριοι.

Συγκεκριμένα, και όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του κυπριακού Sigma από τη Γενεύη, τα τρία βασικά σημεία διαφωνίας της Λευκωσίας αφορούν το ποσοστό της ακτογραμμής, τον αριθμό των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το γεγονός ότι στον τουρκοκυπριακό χάρτη δεν προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.

Το ποσοστό της ακτογραμμής σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιο μεγάλο για την τουρκοκυπριακή  πλευρά απ’ ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, είναι κοντά στον αριθμό που είχε προταθεί στο Μοντ Πελεράν , δηλαδή κοντά στις 65.000.

Ο χάρτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • Ο χάρτης που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία προβλέπει ότι το ποσοστό εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα είναι 28,2%, ενώ στον χάρτη των τουρκοκυπρίων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29,2%.
  • Οι βασικές παράμετροι του χάρτη που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι εξής:
  • Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
  • Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
  • Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
  • Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
  • Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
  • Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Αναστασιάδης: «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού»

Παρά τα ανοιχτά ζητήματα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε χθες το βράδυ την κατάθεση των χαρτών ως «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού», ενώ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1976 που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χάρτες.