Διαψεύδει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Γερμανία να ενεργοποιεί το Δουβλίνο ΙΙΙ και να στέλνει 3.000 μετανάστες στην Ελλάδα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Δουβλίνο ΙΙΙ, κορλιζει ότι κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσους πρόσφυγες κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός του.

Ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «ψευδέστατα και εκ του πονηρού» τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον αριθμό των προσφύγων-μεταναστών που πρόκειται να έρθουν στην Κρήτη με πολλά μέσα να κάνουν λόγο για 3.000 μετανάστες από τη Γερμανία.

«Δεν ξέρω πώς ακριβώς ξεκίνησαν αυτά τα σενάρια. Αλλά είναι ψευδέστατα και εκ του πονηρού. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό και πρόβλημα στη σχέση μας με την Ευρώπη και με αυτή την έννοια τα χαρακτηρίζω και αντιπατριωτικά! Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αλήθειας» τόνισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός.

Ads

Νωρίτερα ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης είχε μιλήσει στον ΣΚΑΙ
κάνοντας λόγο για 5.000 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη – πλέον των 3.000 μεταναστών που υποτίθεται ότι αναμένονται από τη Γερμανία. Έκανε μάλιστα λόγο για εν κρυπτώ διαδικασίες και κλειστές διαδικασίες με «εκλεκτούς προσκεκλημένους» συγκεκριμένους δημάρχους και φορείς του νησιού, αναφορικά με το μεταναστευτικό στο νησί.

Όπως ανέφερε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ήρθε εν κρυπτώ προ τριών ημερών στην Κρήτη και συνεννοήθηκε με κάποιους δημάρχους, τον περιφερειάρχη, και κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κληθούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλοι συναρμόδιοι φορείς και δήμαρχοι. «Ως ΝΔ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα» σχολίασε ο κ. Αυγενάκης.

Απαντώντας για τη σύσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους και τον Περιφερειάρχη στην Κρήτη, o Γιάννης Μουζάλας δήλωσε:

«Τη σύσκεψη την προκάλεσα εγώ. Εγώ ζήτησα να συναντήσω τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Και μπορώ να σας πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα ουσιαστική σύσκεψη. Έμαθα εκ των υστέρων ότι υπήρξε μια παραφιλολογία περί μυστικών συναντήσεων και παρασκηνίου. Τίποτα τέτοιο δεν υπήρξε. Ούτε μυστικές συναντήσεις με δημάρχους, ούτε προσυννενόηση, ούτε παρασκήνιο, ούτε το παραμικρό από όσα διακινήθηκαν εκ των υστέρων με προφανή στόχο να μεγαλώσουν το θέμα και να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα».