Τα τελευταία 24ωρα έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί υποψηφιότητας Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας με στόχο την επίτευξη συναίνεσης, μετά και το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ διαψεύδει τις πληροφορίες και επισημαίνει πως στις «δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταψηφίσει» στην προεδρική εκλογή «ώστε να δοθεί τέλος στις ασκούμενες πολιτικές».

Ads

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβελης προσδιόρισε δημόσια από το καλοκαίρι τη θέση του για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, συνέδεσε αυτή τη θέση με την ανάγκη να δοθεί τέλος στις ασκούμενες πολιτικές και ζήτησε την υπερψήφιση της από το συνέδριο του κόμματος, όπως και συνέβη», τονίζει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: «Αυτή η θέση, η καταψήφιση δηλαδή κάθε πρότασης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή, ισχύει απολύτως και σήμερα και θα ισχύσει και στις δυο επόμενες ψηφοφορίες. Οτιδήποτε άλλο δεν αφορά ούτε τη Δημοκρατική Αριστερά ούτε τον πρόεδρο της».

Σημειώνεται πως το «Έθνος της Κυριακής» με δημοσίευμά του αναφέρεται στην υποψηφιότητα Κουβέλη που τέθηκε στο τραπέζι και «κάηκε» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά από διαβουλεύσεις και επαφές στελεχών της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συζητήσεις ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές. Μάλιστα σε πρώτη φάση ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον «εάν η πρόταση είναι σοβαρή».

Ωστόσο μετά τη διαρροή πληροφοριών προκλήθηκαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Φώτης Κουβέλης να αλλάξει στάση και να συγκρουστεί με την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος, η οποία και αποχώρησε στα μέσα του μηνός. «Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος καταβάλουν εδώ και πολύ καιρό, με συνέπεια, τη μέγιστη πολιτική προσπάθεια για την εκλογή ΠτΔ όσο γίνεται ευρύτερης αποδοχής. Είναι συνεπώς προφανές ότι τυχόν υποψηφιότητα Κουβέλη (κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου) αντιμετωπίστηκε θετικά», ανέφεραν από το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Ads