«Υπήρξε κάποια πρόοδος σήμερα» δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν και αύριο το πρωί στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Ads

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά. Για το ασφαλιστικό έγινε περιορισμένη συζήτηση και οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα για το ύψος των παρεμβάσεων, με το ΔΝΤ να επιμένει σε μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ και την ελληνική πλευρά να αντιτείνει περικοπές της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ. Διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει και για το εάν τα μέτρα για τις συντάξεις θα εφαρμοστούν όλα από το 2019 ή σταδιακά από το 2020 όπως ζητά η Αθήνα.

Μετά τις συναντήσεις με τα στελέχη του υπ. Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν και με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δήλωσε πως είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πρόσθεσε πως υπήρξαν βήματα προόδου και στο εάν θα κουρεύονται οφειλές από ΦΠΑ και ΦΜΥ αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σημειώνοντας ότι «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος».

Ads

Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και, όπως είπε, υπήρξε σύγκλιση. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης δήλωσε ότι «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τα αντίμετρα, κυβερνητικές πηγές υπήρξε συναίνεση προκειμένου τα μέτρα να είναι και «αναπτυξιακά» όπως ζητά το ΔΝΤ, αλλά και «κοινωνικά» όπως διεκδικεί η ελληνική πλευρά. «Έχουμε μπει στη συζήτηση για τις λεπτομέρειες στο μίγμα των αντίμετρων», είπε κυβερνητικός παράγοντας.