Πορεία πραγματοποίησαν περίπου 400 μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για ρατσιστικές επιχειρήσεις από την αστυνομία, που όπως επισημαίνουν τους πλήττουν επαγγελματικά.

Ads

Η πορεία ξεκίνησε από τη συμβολή της Μενάνδρου με τη Σοφοκλέους και κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Σε ανακοίνωση της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Επιτροπής Μεταναστών Εμπόρων Ομόνοιας, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο Ξένιος Δίας δυο χρόνια τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού η αστυνομία χτυπάει και συλλαμβάνει κόσμο αδιακρίτως ακόμα και αν έχουν χαρτιά, μόνο και μόνο γιατί είναι μετανάστες, γιατί έχουν άλλο χρώμα. Ωστόσο τον τελευταίο ενάμιση μήνα η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Ads

Επίσης σημειώνεται: «Όλη την ημέρα από το πρωί στις 6πμ μέχρι αργά το βράδυ, αστυνομικοί όχι μόνο μαζεύουν κόσμο χωρίς κανένα λόγο αλλά μπαίνουν σε μαγαζιά και συλλαμβάνουν πελάτες που ψωνίζουν, που τρώνε ή πίνουν, αλλά ακόμα και εργαζόμενους ή τους ίδιους τους μαγαζάτορες και τους κλείνουν για ώρες μέσα στα αστυνομικά λεωφορεία ή τους μεταφέρουν στα διάφορα αστυνομικά τμήματα χωρίς απολύτως καμιά νομική δικαιολογία. Αφού χτυπάνε και συλλαμβάνουν πελάτες μετά στέκονται για 3, 4 ή και 5 ώρες απ’ έξω εν ώρα λειτουργίας των μαγαζιών σταματώντας στην ουσία κάθε δραστηριότητα».