Μέλη φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας, με αφορμή την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής.

Ads

Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας, στο οποίο χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο» τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Τα μνημόνια και οι υπηρέτες τους δεν χωρούν στις σχολές μας. Γιούνκερ ανεπιθύμητος»), ενώ στη συνέχεια αντιπαρατέθηκαν με τον αναπληρωτή πρύτανη, Έρευνας και Συντονισμού ΑΠΘ και καθηγητή Φυσικής Θεόδωρο Λαόπουλο, ζητώντας την ακύρωση της προγραμματισμένης αναγόρευσης.

Ο Θεόδωρος Λαόπουλος απάντησε ότι έχουμε ελευθερία γνώμης και απόψεων και εξήγησε  ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας άνθρωπος που είναι σε θεσμική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο της Αθήνας και της Θράκης.

Οι φοιτητές προειδοποίησαν ότι την ημέρα αναγόρευσης θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την διαδικασία.

Η τελετή είναι προγραμματισμένη για τις 13 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η πρόταση επιτιμοποίησης του κ. Γιούνκερ έγινε από τον πρύτανη, Περικλή Μήτκα, «ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού».

Ads