Επρόκειτο να την κάνει υπουργό αλλά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ημερών εκείνων, έβαλε βέτο ο Κ. Καραμανλής που δεν ήθελε τα «ορφανά του Σημίτη» στην κυβέρνηση. Επρόκειτο να την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά -και πάλι- θα ξεσηκώνονταν οι καραμανλικοί της ΝΔ.

Ads

Εβαλε στο παιχνίδι όσους δικούς της μπορούσε (τον Γ. Μαστρογεωργίου ως ΓΓ επικοινωνίας και ενημέρωσης, την Αρ. Πελώνη αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο) και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Με τόσα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης (απώλεια ελέγχου σε σχέση με την πανδημία, νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά, ύφεση, οικονομική κρίση κoκ), κρίθηκε από το Μαξίμου πως ένα άνοιγμα στο κέντρο, επικοινωνιακά, θα ήταν ό,τι καλύτερο αυτήν τη στιγμή.

Ξεκίνησε με την αναβάθμιση του Θάνου Ντόκου σε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας ξεχνώντας τις δηλώσεις του για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο που είχαν εξοργίσει την Δεξιά της Δεξιάς. Και ολοκλήρωσε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου για ΓΓ του ΟΟΣΑ.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε με μεγάλη χαρά να προσφέρει άλλοθι προοδευτισμού στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συγκυρία που ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης, άλλοτε πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ, πρωταγωνιστούν στην εκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος στα ΜΜΕ. 

Ads

Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι επαγγελματίας και δεν χάνει ευκαιρίες καριέρας. Ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία ως νομάρχης Καστοριάς στα 25 της και έκτοτε πήγαινε από το καλό στο καλύτερο: Βουλευτής, υπουργός, Επίτροπος. Από τότε που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, αφού απέτυχε να εκλεγεί στην Α Αθήνας, τα τελευταία επτά χρόνια, ήταν εξαιρετικά δραστήρια ως πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και πάντα ενδιαφερόμενη για επανένταξη στην επαγγελματική πολιτική, Μέχρι με τον Γιάννη Ραγκούση έφτασε να συνεργαστεί στο πλαίσιο της πολιτικής κίνησης «Ωρα Αποφάσεων» μήπως και καταφέρει ένα αξιοπρεπές come back. Αλλά δεν τα κατάφερε και όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να την ανεβάσει στο τρένο της γαλάζιας εξουσίας λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων φάνηκε να τα παρατάει. Μέχρι και στο ΔΣ της Coca Cola μπήκε τον Μάιο δείχνοντας έτσι ότι δεν ελπίζει πια για δημόσια αξιώματα.

Αλλά τώρα ήρθε η ώρα του ΟΟΣΑ. O πρωθυπουργός ήταν γενναιόδωρος ανακοινώνοντας το deal: «Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα.
Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις».

Το ρεπορτάζ λέει ότι στην πορεία κάτι θα βρεθεί και για τον Γιάννη Μανιάτη, επίσης πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και διεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στο ΚΙΝΑΛ το ξέρουν και πνίγονται στο βουβό θυμό τους. Η διαρροή στελεχών συνεχίζεται και μπορεί να δείχνουν προς τα έξω αδιάφοροι αλλά μεταξύ τους το ερώτημα «πόσοι ακόμη;» πάει και έρχεται. Τα χειρότερα τα περιμένουν στις επόμενες εκλογές. Τουλάχιστον δύο εν ενεργεία βουλευτές λέγεται πως λιμπίζονται μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος φρόντισε να ρίξει το «καρφί» του αμέσως μετά την ανακοίνωση για την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου. «Συγκυβερνάμε με τη ΝΔ και με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. Μετά από ώρες αμηχανίας και τον πολιτικό θόρυβο που είχε ξεσπάσει από την ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, πηγές από το ΚΙΝΑΛ σχολίασαν: «ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό. Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”)».