Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών απασχολεί τους επαγγελματίες της Κεντροαριστεράς περισσότερο από την εκλογική προσπάθεια μέχρι τότε. Το παιχνίδι θεωρείται έτσι κι αλλιώς χαμένο, το θέμα είναι πόσο βαριά θα είναι ήττα και πώς θα γίνει η ανάληψη ευθυνών. Παρά την κινητικότητα, τις συνεχείς διεργασίες και τις συζητήσεις παρασκηνίου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο με εχέγγυα επιτυχίας για την ανασύνθεση του ενδιάμεσου χώρου, ενώ το Ποτάμι τείνει να κυριαρχήσει ως τρίτος πόλος, κάτι που επιτείνει τον εκνευρισμό στη Χ. Τρικούπη και την Αγ. Κωνσταντίνου.

Ads

 
Η χθεσινή μέρα ανέδειξε την ένταση της ασθένειας από την οποία δοκιμάζεται το ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρά λίγο να έρθουν στα χέρια παπανδρεϊκοί και βενιζελικοί, ενώ οι βουλευτές Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος αποχώρησαν φωνάζοντας επειδή οι υφυπουργοί Ε. Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου άσκησαν κριτική στη στάση του Γ. Παπανδρέου τροφοδοτώντας, κατά την εκτίμηση των επικριτών τους, την ατμόσφαιρα διχασμού. Το θερμό επεισόδιο προστέθηκε σε όσα είχαν προηγηθεί με τα «γαλλικά» του Ευ. Βενιζέλου εναντίον του Απ. Κακλαμάνη (που ψήφισε «παρών» στο πολυνομοσχέδιο) και την έφοδό του στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου για να του πει «ντροπή σου» επειδή καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει να πτοείται και χθες με συνέντευξή του στο Bloomberg άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, διαψεύδοντας απλώς τις «επικίνδυνες φήμες της πρωταπριλιάς». Στο παζλ της αποσύνθεσης προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι με την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος εναντίον του γραμματέα Ν. Ανδρουλάκη επειδή δεν παραιτείται από το αξίωμά του ενώ είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η εξομολόγηση του Θόδωρου Πάγκαλου ότι «έτσι του έρχεται να ψηφίσει Σαμαρά», το οποίο προφανώς σκέφτονται και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά εφόσον αυτό τους εξασφαλίσει κάποια επαγγελματική προοπτική.
 
Το σχέδιο του Α. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα», εφόσον πρόκειται για μια Ελιά της Δεξιάς με τη Νέα Δημοκρατία στη θέση του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρει πολλούς από όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κεντροαριστεράς γιατί θα μπορούσαν να βρουν εκεί καταφύγιο με το άλλοθι της συμμετοχής τους σε ένα φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό σχήμα, αφού κάπως έτσι θα παρουσιαστεί. Αλλά το πώς μπορεί να γίνει, διαδικαστικά, η απορρόφηση ενός μεγάλου κομματιού του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό, δεδομένου ότι πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει την ευθύνη της συνεννόησης με τον πρωθυπουργό ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 
Το θέμα της επιστροφής στη διακυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανοίξει στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά από ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αφού ήδη η δημοσκοπική κατάρρευση αποδίδεται στην έξοδο από την κυβέρνηση από αρκετά στελέχη. Οι βουλευτές Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός που διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο απουσίασαν χθες από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η ηγεσία τους εγκαλεί για υπονομευτική στάση, οι ίδιοι θέτουν θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας αλλά ζητούν και επανεξέταση του στρατηγικού προσανατολισμού της ΔΗΜΑΡ και η εσωκομματική ένταση κλιμακώνεται.