Διακόπτονται από την Παρασκευή οι συμβάσεις των «ιατρών-υπαλλήλων» του ΕΟΠΠΥ, περίπου 1.000, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας. Πρόκειται για τους γιατρούς που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σύμφωνα με το υπουργείο παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ.

Ads

 
«Αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας.
 
«Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει την παράταση της απεργίας τους μέχρι τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου «μετά και την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Ο αγώνας των γιατρών- οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους προσθέτοντας πως «οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία».

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B που δεν θα αρέσει» στους γιατρούς. «Ας μείνουμε στο “Plan A”», ανέφερε . Μάλιστα είπε ότι «δεν είμαι καθόλου πρόθυμος να κρατήσω στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζομαι, γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο». Τους κατηγόρησε επίσης για «εκβιασμό του κράτους»Διαβάστε σχετικά: Γεωργιάδης: Θα διώξω τους γιατρούς γιατί είναι ανήθικο να κόψω συντάξεις