Δαικόπηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο Hilton, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου και των πολιτικών προϊσταμένων τους για το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων των 3,6 δις ευρώ.

Ads

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε στους εκπροσώπους των πιστωτών την ελληνική πρόταση για τον λεγόμενο «Μηχανισμό Εξισορόπησης» – μία πρόταση, η οποία προβλέπει αντί τη ψήφισης προληπτικών μέτρων τη νομοθετική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα ενεργοποιήσει αυτομάτως, το 2017 και το 2018, «κόφτη» κρατικών δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως δήλωσε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος, την διακοπή των συνομιλιών ζήτησαν οι ίδιοι οι επικεφαλής του κουαρτέτου προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι είναι πιθανό να υπάρξει νέος γύρος συναντησεων σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη εκκρεμεί το εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Επιβεβαιωνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».

Ads