Ads

Σάλος προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης κατά την έναρξη της συζήτησης για το νέο μνημόνιο. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη να απορρίψει – μετά τη δι’ εγέρσεως ψηφοφορία – την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου μία ώρα μέχρι να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με τον πρώτο να αποχωρεί από την ψηφοφορία. Τελικά, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν και ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Δείτε live τη συνεδρίαση

 

Σημειώνεται πως την ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου υποστήριξαν επίσης το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

 

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ads

16:20 – Μήνυμα εν όψει της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί στις ψηφοφορίες απόψε και το Σαββατοκύριακο για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης τη Δευτέρα» τόνισε ο Ρεν. 

16:00 –  Κάλεσμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο III απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και το λαό είναι πάνω από κάθε εφήμερη κομματική πειθαρχία».

14:18 – Με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μνημόνιο 3, η οποία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία. Πρώτος έλαβε το λόγο από τη Νέα Δημοκρατία ο Αδ.Γεωργιάδης.

14:10 – Σχολιάζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:
 
«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος (άρθρο 120 του Συντάγματος). Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής ( π.χ. κατεπείγον, μορφή άρθρων) με βάση τον κανονισμό και την κοινοβουλευτική παράδοση συναρτάται με την πολιτική διαχείριση πραγματικών και κρίσιμων κινδύνων για τη χώρα.
 
Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης και Ευθύνης και στηρίζοντας την ειρηνική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θεωρεί ότι η στάθμιση ανάμεσα σε τυπολατρικές εμμονές και την πίεση πολιτικού χρόνου πρέπει να γίνει με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση κομματικές σκοπιμότητες συγκυρίας».

13:45 – Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν. Συνολικά ψήφισαν 217 βουλευτές, «ναι» ψήφισαν 47 και «όχι» 170.

13:37 – Κοινοβουλευτική εκτροπή καταγγέλλει με κείμενό του που δημοσίευσε στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.

image

13:00 – Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

12:46 – Ως παράνομη κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς

12:44 – Αν αποσύρονται τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης, δήλωσε με τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

12:42 – Το λόγο πήρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος κατήγγειλε επίσης την πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη να διακόψει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Μέσα σε λίγες ημέρες για δεύτερη φορά το προεδρείο παραβιάζει τον κανονισμό», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τον Ευ.Μεϊμαράκη τον κάλεσε να προστατεύσει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.
 
12:39 – Καταγγέλλοντας την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε πως αποσύρει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Την ώρα που συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας έπρεπε να είστε παρόντες και όχι να είστε σπίτια σας και να σας φέρουν με τα ταξί για να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και μίλησε για αγωνία μίας πλειοψηφίας που καταρρέει τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία.

Η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, έγινε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εγέρθησαν οι βουλευτές και ήταν κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος τόνισε: «Πολιτικοί λόγοι σας υποχρέωσαν να αλλάξετε το αποτέλεσμα που ο ίδιος βλέπατε με τα μάτια σας», αλλά πλέον πρόκειται για μία διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής.

12:36 – Το λόγο ζήτησε και πήρε πριν την ονομαστική ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας. 

12:34 – Άρχισε και πάλι η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Σε λίγη ώρα η ονομαστική ψηφοφορία. Αντιπαράθεση Ζωής Κωνσταντοπούλου – Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη διακοπή της συνεδρίασης.

Νωρίτερα…

Από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν σε 10 ώρες να βγάλουμε στοιχειωδώς σε πέρας ένα τέτοιο νομοσχέδιο». Έκανε επίσης λόγο για διακωμώδηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να παρατείνει το χρόνο συζήτησής του και να υπάρξει περιορισμός στο χρόνο που δίνεται στους υπουργούς, προκειμένου να εκφραστούν περισσότεροι βουλευτές.
 
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποβάλει ένσταση αντιστυνταγματικότητας, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντισυνταγματικό έκτρωμα».
 
Στη δική της παρέμβαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που έρχεται ως εκβιασμός στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να το έχουν διαβάσει οι βουλευτές που καλούνται να απαντήσουν με ένα “ναι” ή ένα “όχι”, αποτελεί προσβολή μέχρι βαθμού καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος».
 
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρόνος «όχι να μελετήσει κανείς, αλλά να διαβάσει» ένα νομοσχέδιο 735 σελίδων.
 
Το χαρακτήρισε κατάπτυστο και διάτρητο και ζήτησε και αυτός να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές με περιορισμό του χρόνου που δίνεται για να μιλήσουν οι υπουργοί.
 
Εξάλλου, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Η βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα υποστήριξε ότι ο νόμος είναι καθ’ ολοκληρίαν αντισυνταγματικός και απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, σημείωσε: «Πως μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε ‘συγνώμη δεν το διάβασα’; Θα πρέπει να ντρέπεστε».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σχολίασε πως δεν χρειάζεται μελέτη του πολυνομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «είναι μέτρα που οδηγούν στην φτωχοποίηση της Ελλάδας, που την κάνουν προτεκτοράτο της Γερμανίας και Ελντοράντο των τοκογλύφων».
 
«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση παίρνει την πολιτική ευθύνη και για τη διαδικασία και για την καταστροφή». «Καταστρέφετε τη ζωή του ελληνικού λαού, καταστρέφετε ό,τι έχει απομείνει», σημείωσε απευθυνόμενος στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα και κάλεσε όποιον από την κυβερνητική πλειοψηφία διαφωνεί να το πει ευθέως στον λαό.
 
«Υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που απαιτούν γρήγορες και έκτακτες αποφάσεις», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.