Για την Παρασκευή διακόπηκε η δίκη των 11 συλληφθέντων για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, τον Μάρτιο του 2021 η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγιναν σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία και ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε μέλη της Ομάδας ΔΡΑΣΗ και τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό, περιστατικό για το οποίο διώκονται σήμερα οι 11 κατηγορούμενοι, που αρχικά ήταν 12 αφού ανάμεσά τους βρισκόταν και ο λεγόμενος «Ινδιάνος» ο οποίος πέρασε άδικα επτά μήνες στη φυλακή, καθώς αποδείχθηκε όψιμα ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο περιστατικό της 9ης Μαρτίου.

Όπως αποδείχθηκε βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά εκείνο το βράδυ, στην Ελευσίνα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος και να απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες.

Ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκονται και δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Μασόβκα, οι οποίοι έχουν καταγγείλει δημόσια τον άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό τους από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στη ΓΑΔΑ. Πρόκειται για τον Όμηρο Μ. και τον Άρη Παπαζαχαρουδάκη, οι οποίοι έχουν καταθέσει μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ. για τον καταγγελλόμενο βασανισμό τους εκείνο το βράδυ. Στην καταγγελία τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι άνδρες της αστυνομίας χωρίς διακριτικά τους απήγαγαν κάτω από το σπίτι τους χωρίς ένταλμα ή εξηγήσεις και τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, όπου τους φόρεσαν κουκούλες και τους άσκησαν ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.

Ads

Στον πρώτο από τους δύο έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη διάρκεια της σημερινής δικάσιμου το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Αθήνας απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης του Ομήρου να αντικατασταθεί ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), ευθυγραμμιζόμενο ουσιαστικά με την εισαγγελική πρόταση.

Η δικηγόρος του, Άννυ Παπαρούσου, έκανε λόγο για «ένα πλαίσιο βαριάς παρατυπίας», το οποίο «στην πραγματικότητα αποτελεί προποινή. Ίσως ακόμα χειρότερη και από την ενδεχόμενη καταδίκη. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δουλέψει, δεν μπορεί να πάει στον γιατρό. Δεν μπορεί να έρθει καλά καλά στο δικαστήριο. Τρεις μέρες προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε με την αστυνομία και την εταιρία φύλαξης για να μπορέσει να έρθει σήμερα. Πρέπει να μπορεί να ασκήσει το υπερασπιστικό του δικαίωμα», τόνισε η δικηγόρος.

Το αίτημα του διωκόμενου υπερασπίστηκε ενώπιον της έδρας και η μητέρα του ως μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού απαγορεύει από τον Όμηρο να συνεχίσει την εργασία του στην οικογενειακή βιοτεχνία, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί οικονομικά η οικογένειά του.

Όταν η έδρα ρώτησε εαν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι, η μητέρα του απάντησε: «Όχι πως να δουλέψει; Πρέπει να είναι στο μηχάνημα. Δεν μεταφέρονται τα μηχανήματα. Το πρωί δούλευε ως διανομέας και το απόγευμα βοηθούσε εμένα για στη βιοτεχνία. Δεν μπορώ πια ούτε καφέ να του προσφέρω. Πρέπει να του δίνω χρήματα για να μπορεί να παραγγέλνει κάποια πράγματα το παιδί αφού είναι κλεισμένο μέσα στο σπίτι. Αν δούλευε θα μπορούσε να έχει τα προσωπικά του έξοδα».