Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, που θα εξετάσει παρουσία των ιδίων τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό και τη φορολογία, ζητούν οι αγρότες, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών και θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Ads

Στη συνέλευση του Σαββάτου στα Τέμπη, τα οποία σήμερα είναι κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00, οι εκπρόσωποι από 37 μπλόκα παρέπεμψαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν, στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις αύριο. Παράλληλα, καταδίκασαν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα και προειδοποιούν με πολύωρο κλείσιμο των δρόμων αν δεν αποσυρθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Στο πλευρό τους από σήμερα Κυριακή αντιδρώντας στο ασφαλιστικό – φορολογικό και οι αυτοκινητιστές.

Σε μιαν άλλη σύσκεψη, στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση «Πρωτοβουλία των αγροτών» αποφάσισε να προσέλθει σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις την αυτονομία του ΟΓΑ και την έναρξη συζήτησης για το φορολογικό.

Ads

Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, και κλείνουν το Τελωνείο Προμαχώνα, από τις 15:00 για τα φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς και τους επαρχιακούς δρόμους στα Κερδύλια και στην Αμφίπολη, από τις 12:00 έως τις 14:00, και από τις 18:00 έως τις 21:00.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν κατά την διάρκεια συνέλευσης οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία. Ειδικότερα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις, πορείες διαμαρτυρίας και πολύωρους αποκλεισμούς του κόμβου Κεφαλοβρύσου, αλλά και των παρακαμπτηρίων οδών.

Την Δευτέρα στις 11:00 οι αγρότες θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα καταλήξει στην ΔΟΥ Αγρινίου και θα ακολουθήσει κατάληψη της οικονομικής υπηρεσίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, εν όψει και της πανελλαδικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, καθώς και των παρακαμπτηρίων οδών.

Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών εξετάζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, τα σημεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων είναι η σταδιακή μετάβαση των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% όχι μέχρι το 2019 άλλα το 2021. Εξετάζεται επίσης η αύξηση του χρόνου μεταβατικότητας των ρυθμίσεων κατά δυο έτη και να είναι μικρότερη η επιβάρυνση κατά έτος.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ