Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του ανακοίνωσε μέτρα – ως έκτακτη ενίσχυση – για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε φέτος και υπερκάλυψε τους στόχους στο διπλάσιο. 

Ads

Όπως ανακοίνωσε η υπεραπόδοση από τα έσοδα θα αναδιανέμεται στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Κάθε ευρώ που πλεονάζει, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιανέμεται στους αδύναμους πολίτες», τόνισε.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ενίσχυση των συνταξιούχων κάτω των 850 ευρώ, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχων, με 617 εκ. ευρώ, εν είδει έκτακτης ενίσχυσης. Όπως είπε η ενίσχυση αυτή θα ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Όσοι παίρνουν λιγότερα θα ενισχυθούν περισσότερο, σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση κανείς από τους επωφελούμενους συνταξιούχους δεν θα πάρει ποσό μικρότερο των 300 ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε πρόκειται για τους νησιώτες που υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα και χάρη στους οποίους κρατήθηκαν ψηλά οι σημαίες της Ευρώπης. «Τους χρωστούν η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πλεόνασμα σε αναδιανεμητικούς σκοπούς, υπέρ των πιο αδύναμων της κοινωνίας, και αναφέρθηκε στην ένταξη δυόμιση εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επίσης το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών.

Ads

«Τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας. Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολο μαραθώνιου», είπε. Ο Αλέξης Τσίπρα σημείωσε πως στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά «χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις». «Θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την κρίση, όρθιοι και πιο δυνατοί», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είπε: «Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι εξαιρετικά σημαντική και οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους κατά 45 περίπου δισ. Πρόκειται για μέτρα που θα επιτρέψουν την έξοδο στις αγορές και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία»

Πόση ήταν η υπεραπόδοση εσόδων

Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο σημειώθηκε νέα υπέρβαση των εσόδων με αποτέλεσμα η συνολική υπέρβαση των εσόδων το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, σε σχέση με τους στόχους, να αγγίζει τα 2,44 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση των εσόδων τροφοδοτεί το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ για φέτος έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.