Αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για μετά το Eurogroup, το πιθανότερο την Τρίτη, μετατίθενται οι ανακοινώσεις. Ποια είναι τα δύο ζητήματα που προκύπτουν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για υποψήφιος. Πληροφορίες βάζουν στο κάδρο της Προεδρίας και την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει το πρωί της Κυριακής ότι “οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο σήμερα αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός πιθανόν θα ανακοίνωνε το όνομα του υποψηφίου”. Τελικά ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της  Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη και η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τετάρτη. 

 

Αν και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι αυτό που κυριαρχεί εδώ και ημέρες ως υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις, με πολλούς να ζητούν ο υποψήφιος να προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως “αν  και το όνομα έχει “κλειδώσει”, η κυβέρνηση αποφάσισε να το ανακοινώσει μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup”. Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  ο Πάνος Καμμένος φέρεται να πρότεινε την Ντόρα Μπακογιάννη ως υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε παραπέμποντας το θέμα στα όργανα του κόμματος και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει με την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου είναι και η θέση του επιτρόπου που έχει στην Κομισιόν. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να επιθυμεί την παραμονή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης τόσο για την καλή συνεργασία που υπάρχει, όσο και για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην Κομισιόν. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ίδιο αριθμό επιτρόπων και ο Γιούνκερ δεν επιθυμεί να χαλάσει την εξίσωση, εντάσσοντας μάλιστα για πρώτη φορά στο Επιτροπή ένα στέλεχος από το χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ads

Σημειώνεται πως για την ελληνική κυβέρνηση η “υπαναχώρηση” στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και αυτό ένα από τα στοιχεία που θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων – διαπραγματεύσεων που έχει αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο με τους ευρωπαίους εταίρους. Δεν αποκλείεται δηλαδή ο πρωθυπουργός να “θυσιάσει” τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αν αυτό ευννοεί το ευρύτερο κλίμα των διαπραγματεύσεων.