Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορώντας τον για «αδικαιολόγητες εμμονές» που «τορπιλίζουν» κάθε προσπάθεια.

Ads

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να συνεργαστούν για να χαράξουν μια εθνική στρατηγική που θα δώσει ηχηρό μήνυμα στους δανειστές.

«Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω ότι στη χώρα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ομονοήσουν και να συνεργαστούν για να χαράξουν μια εθνική στρατηγική που θα δώσει ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν διαχειρίζεται τις τύχες αυτής της χώρας, δε θα υποκύπτει σε ωμούς εκβιασμούς και εχθρικές ενέργειες απέναντί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» της έγκρισης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μίχαλος τόνισε: «αντί άλλης απαντήσεως παραπέμπω στη δήλωση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ”ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα”, όσο και σε αυτήν του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ότι ”πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβεται το διαβολικό χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε’’».

Ads

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η αδικαιολόγητη εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να “τορπιλίζει” κάθε προσπάθεια, εκβιάζοντας και κάνοντας μηχανορραφίες έχει φτάσει πλέον στο πιο επικίνδυνο σημείο για το μέλλον και την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε όποιον συστηματικά και με κάθε τρόπο, επιχειρεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη δεν είναι τσιφλίκι του κ. Σόιμπλε!

Η Ελλάδα δεν είναι φιλοξενούμενη στην ΕΕ. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, θα πρέπει από κοινού και ενωμένοι να το καταστήσουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση».

Επίσης, ο κ. Μίχαλος δήλωσε «Και θα επαναλάβω εκ νέου την ανάγκη επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να υπάρξει ένα ελληνικό σχέδιο φυγής προς τα εμπρός, που βέβαια δε θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων -τα οποία βεβαίως και είναι αναγκαία- αλλά και μέτρα αναπτυξιακά, που μεσοπρόθεσμα θα δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».