Με διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε  η τηλεδιάσκεψη Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Παρά την υπουργική ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το διαφαινόμενο θετικό κλίμα, σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στη βουλή εντός καλοκαιριού, η Σύνοδος πρυτάνεων και προέδρων ΔΕ των ελληνικών πανεπιστημίων εμμένει στην ανάγκη επανεξέτασης του σχεδίου νόμου σε βασικές διατάξεις και άρθρα του.

Συγκεκριμένα, μετά τη τηλεδιάσκεψη υπουργού και Πρυτάνεων που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας, οι Πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην αντίθεσή τους με διατάξεις που αφορούν συγκεκριμένα, το άσυλο και την πρακτική επαναφορά του, τις μεταπτυχιακές σπουδές, όπου διαφωνούν στη διεύρυνση της δωρεάν φοίτησης και στην παρέμβαση του υπουργείου για την τελική έγκριση του ύψους διδάκτρων, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ , την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ.

«Η Σύνοδος επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλώνουν οι Πρυτάνεις στην ανακοίνωση τους.

Ads

Τον τρόπο για τη δημιουργία των Τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής συζήτησε την ίδια στιγμή, σε σημερινή συνάντηση της η επιτροπή που μελετά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

Κοινή θέση όλων των μελών της Επιτροπής είναι τα νέα Τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία.

«Τα γνωστικά αντικείμενα των νέων Τμημάτων στόχος είναι να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο», ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να προταθούν από τα Ιδρύματα τα προγράμματα σπουδών.