Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου οργάνωσαν συλλογικότητες από όλη τη χώρα.

Ads

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και έφτασαν στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στις εξορύξεις ποτέ και πουθενά, ελεύθερα να μείνουν δάση και βουνά», «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνα για τη γη και την ελευθερία» και κρατώντας πανό και πλακάτ.

Μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους σημείωναν:

«Κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ads

»Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει “στρωθεί” -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών».