Νέα συγκέντρωση κατά της λιτότητας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.30 στο Σύνταγμα. Τον τόνο έδωσαν από χθες Λονδίνο, Βερολίνο, Δουβλίνο και Παρίσι όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα (Δείτε φωτογραφίες και βίντεο). Αντίστοιχες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε Άμστερνταμ και Βρυξέλλες. 

Ads

Κάλεσμα συμμετοχής για την συγκέντρωση στην Αθήνα απευθύνουν εργατικά συνδικάτα αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος. 

«Ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα είναι αγώνας όλης της Ευρώπης» δήλωσε σχετικά με τις ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα: η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί». Τις ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις χαιρέτισαν και οι ΑΝΕΛ. 

Στο μεταξύ αντισυγκέντρωση… εξουσιαστών διοργανώνεται και πάλι στη Δευτέρα το απόγευμα μπροστά στη Βουλή. Αυτή τη φορά το σύνθημα της διαδήλωσης υπέρ του ευρώ θα είναι «Μένουμε Ευρώπη για πάντα».

Ads

Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν καυστικά βίντεο αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των «Μένουμε Ευρώπη» όπως το παρακάτω: 

Το κάλεσμα για τις ευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Το διαδικτυακό κάλεσμα για τις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας συνυπογράφουν ευρωπαϊκές οργανώσεις, σύλλογοι, συνδικάτα, κόμματα της αριστεράς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετέχει και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές. Το κάλεσμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

«Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις, επιχειρούν να λυγίσουν την Ελλάδα, να πνίξουν τις φωνές που προτείνουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Από τις 20 έως τις 27 Ιουνίου, θα είναι μια μεγάλη εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητοποίησης. Όλοι μαζί σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις θα απαντήσουμε στις ελληνικές κινητοποιήσεις ‘Ενωμένοι κατά της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας.

» Ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση, αποφάσισε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

» Η αλληλεγγύη και η μαζική λαϊκή υποστήριξη θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στη μετωπική μας σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ.

» Ας παλέψουμε για μια Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, κατά μιας Ευρώπης του κέρδους, μια Ευρώπη φρούριο. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουν γύρω τους ισχυρές εθνικές συμμαχίες για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγώνα κατά της λιτότητας».