Πορεία αλληλεγγύης για την Αφρίν πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας Επιτροπές Συμπαράστασης Κούρδων και Τούρκων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Αφρίν» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι δεν κατάφεραν να την προσεγγίσουν καθώς στον δρόμο προς αυτήν ήταν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ.

«Καταγγέλλουμε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της Αφρίν από τα τουρκικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους τζιχαντιστές. Παλεύουμε για να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Συρία, όποια πλευρά και να στηρίζουν και οι Τούρκοι επιδρομείς από τις Κουρδικές περιοχές και το Αφρίν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Ads

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής στην Αφρίν πραγματοποίησαν στον Λευκό Πύργο, περίπου 150 Κούρδοι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες, πανό, αλλά και φωτογραφίες από τις καταστροφές στην πόλη και τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους.

H συγκέντρωση είχε και τον χαρακτήρα του εορτασμού της κουρδικής γιορτής Νεβρόζ, που συμβολίζει την πρώτη ημέρα της άνοιξης και του νέου έτους. Οι Κούρδοι άναψαν πυρσούς και κεριά, χόρεψαν, ενώ ορισμένοι φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Απεργία πείνας Κούρδων στο Σύνταγμα

Απεργία πείνας πραγματοποιούν Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στο Σύνταγμα, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν.

Δήλωση Κούρδων πολιτικών προσφύγων για την έναρξη απεργίας πείνας:

«Την Κυριακή 18/3, ο στρατός του φασιστικού κράτους της Τουρκίας, οι κατσαπλιάδες του FSA και τζιχαντιστές, μπήκαν στην αντιστεκόμενη πόλη της Αφρίν. Ακολούθησαν λεηλασίες, βασανισμοί, αποκεφαλισμοί Κούρδων μαχητών και η εκδίωξη 200000 αμάχων, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα γύρω βουνά αποκλεισμένη από τροφή και νερό, τραυματισμένη σωματικά και ψυχικά από το όργιο της βίας και της κτηνωδίας.

Εμείς ως Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, που ζούμε στην Ελλάδα, δηλώνουμε, πως αυτές τις ώρες, η ψυχή και το μυαλό μας είναι δίπλα στα αδέλφια μας στην Αφρίν.

Ζητάμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και ξεκινάμε σήμερα 19/3 απεργία πείνας, στην πλ. Συντάγματος, απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση, να πάρει επιτέλους θέση, η οποία δυστυχώς, όπως και οι σύμμαχοι της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, παρακολουθεί αμέτοχη και ασυγκίνητη τις εξελίξεις.

Οι άνθρωποι της Αφρίν, οι άνθρωποι μας, θα είναι για πάντα ελεύθεροι

Κούρδοι απεργοί πείνας».