Στη συμφωνία να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουν. Αλλαγή κλίματος προς έναν κοινό τόπο διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ads

Όπως έγινε γνωστό η συμφωνία αφορά σε διαβουλεύσεις κλιμακίου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Euroworking Group, τα στελέχη των οποίων θα μείνουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταγραφούν οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με το υπάρχον πρόγραμμα, να κοστολογηθούν και να αξιολογηθεί κατά πόσο συμβαδίζουν με τις γενικές αρχές της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουν ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα των συζητήσεων κατά το χθεσινό Eurogroup.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρουν πως η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. «Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup», σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου. «Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», προσθέτουν. 

Οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι, φαίνεται να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο σε μια συμβιβαστική λύση. Ενδεικτή της αλλαγής του κλίματος είναι και η δήλωση του προέδρου ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία υπογραμμίζοντας πως «είναι πράξη δικαιοσύνης να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση λίγο χώρο να ανασάνει». Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο».