Για περίπου μια ώρα τουρκικά F16 παραβίασαν το FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν έξι υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά, μεταξύ Λέσβου και Χίου. Με έκτακτα διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ads

Οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτυλίχθηκαν με διαφορά 10 λεπτών από τις 8:30 έως τις 9:30 το πρωί.

Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και κατόπι αυτού αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική, ενώ σε αυστηρά διαβήματα προς την Άγκυρα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, παρατήρησε ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου καταγράφηκαν από την ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/μεταναστών.

Ads

Οι προκλήσεις, προσέθεσε έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι οποιαδήποτε πρόκληση είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα απαντάται.