Το 75% των Ελλήνων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014, σύμφωνα με έρευνα της Randstad Hellas για τις προσδοκίες των εργαζομένων. Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο σύνολο των 32 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει το υψηλότερο επίπεδο φόβου απώλειας εργασίας στην Ευρώπη και τον δεύτερο παγκοσμίως μετά από την Ινδία.

Ads

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και για άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που δεν βλέπουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης (65%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Randstad Hellas, που πραγματοποιήθηκε το δ’ τρίμηνο του 2013, μόνο το 17% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2014.

Αύξηση των αμοιβών του το τρέχον έτος αναμένει το 18% των εργαζομένων και μόνο το 13% αναμένει να λάβει μπόνους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 58% αναμένει να λάβει αύξηση και σχεδόν οι μισοί (48%) αναμένουν να λάβουν μπόνους. 

Ads

Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, οι μισοί (50%), φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο επίπεδο φόβου απώλειας εργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το 2ο μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ινδία (51%).

Η έρευνα επίσης καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα (51%) και την Ουγγαρία (48%) είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι στην Ευρώπη – το ποσοστό ικανοποίησης από την εργασία στην Ελλάδα έχει μειωθεί 1% από το 3ο τρίμηνο του 2013 (52%).

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία είναι η Δανία (80%), η Νορβηγία (78%) και η Ολλανδία (76%).

Μόνο τρεις στους δέκα (28%) από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν από τον εργοδότη τους. Ωστόσο το 77% δήλωσε ότι προσπάθησε σε προσωπικό επίπεδο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του το 2013. Το 57% επίσης δήλωσε ότι διεύρυνε τις γνώσεις του μέσω περαιτέρω κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Μόνο το 25% όσων ερωτήθηκαν ήλωσαν ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς για τη δουλειά τους εξαιτίας της μετανάστευσης των ξένων εργαζομένων ενώ το 14% δήλωσε ότι το εργασιακό τους περιβάλλον άλλαξε με θετικό τρόπο εξαιτίας της μετανάστευσης ξένων εργαζομένων. Έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν ότι η συνεργασία με ξένους εργαζομένους προσθέτει αξία στην εργασία τους.