Από τις αρχές Σεπτέμβρη ξεκινά το δεύτερο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που επέρχεται από το νέο τρόπο υπολογισμού με βάση τον ασφαλιστικό νόμο 4387/16. Το πρώτο κύμα περικοπών εφαρμόστηκε ήδη αυτόν τον μήνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που υπέστησαν περικοπές άγγιξε τους 50.000. 

Ads

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα έρθει το δεύτερο κύμα των περικοπών, ενώ το τρίτο κύμα θα γίνει τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και Δεκέμβριο και θα αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση των ποσών των συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2016.

Το δεύτερο κύμα και ποιους αφορά 

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10% -12%.

Ads

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσουν και το 25% – 30%. Αυτές οι μειώσεις θα αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, πριν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου είχαν καταγραφεί περίπου 183.000 συντάξεις άνω των 350 ευρώ και αφορούν κυρίως συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. 

Το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά κυρίως συνταξιούχους από τα εξής ταμεία: ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), ΚΑΠ-ΔΕΗ (συνταξιούχοι ΔΕΗ), ΕΤΑΑ (τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών – εργοληπτών δημοσίων έργων – δικηγόρων – συμβολαιογράφων), ΚΕΑΝ (συνταξιούχοι ναυτικοί), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (τομείς επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών συντακτών, υπαλλήλων Τύπου και τεχνικών Τύπου), ΤΕΑΠΕΤΕ (είναι οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας), ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΑΠ (συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων), ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων), ΟΑΕΕ (τομέας ΤΕΑΑ αρτοποιών), ΤΕΥΝΤΠ (υπάλληλοι τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτορείων), ΤΕΑΠΟΖΟ (συνταξιούχοι του κλάδου ζυθοποιίας και οινοπνευματοποιίας) , ΤΑΠΤΠ (προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως).

Οι μειώσεις

Περίπου 160.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα υποστούν, συνολικά, μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνονται όταν το ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.120 καθαρά). 

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι μετά τη μείωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το άθροισμα των συντάξεων να είναι μικρότερο από το όριο των 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, «στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων». 

Σε σημερινές του δηλώσεις υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε σήμερα πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

Διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν. Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο, όπως είπε, η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί, ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές.

Ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι όπως ανέφερε η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.