Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και ΝΔ για το θέμα της πρότασης μομφής, που άνοιξε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.

Ads

Ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρότασή μομφής. Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι προκαλώντας τη ΝΔ να προχωρήσει στην πρόταση μομφής, μια κίνηση που προκάλεσε αμηχανία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη ΝΔ υποστήριξαν στη συνέχεια πως ο Βασίλης Κικίλιας ουδέποτε μίλησε για πρόταση μομφής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ψέματα και συκοφαντίες». Ενδεικτικό του εκνευρισμού στην Πειραιώς ήταν και η παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά των δημοσιογράφων.

Ακολούθως, η ΝΔ εξέδωσε και μια ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «λάσπη συκοφαντικές επιθέσεις και ψέματα» σχετικά με το ζήτημα της πρότασης μομφής. Ταυτόχρονα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα:

Ads

«Πρώτον, θα χρειάζονταν τα μέτρα που συζητούνται σήμερα, αν η αξιολόγηση έκλεινε το Φεβρουάριο του 2016; Ναι ή όχι; Δεύτερον, είπε ή δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι έχουμε κάνει το 1/3 όσων έπρεπε, το 1/3 είναι σε εξέλιξη και το 1/3 εκκρεμεί; Και αν αυτό ισχύει, ποιος βλάπτει τελικά τη διαπραγμάτευση; Τρίτον, ισχύουν ή όχι οι δηλώσεις (και του ιδίου του κ. Τσίπρα) ότι πρέπει να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν; Έχει δίκιο ο κ. Χουλιαράκης όταν λέει “καλύτερα χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά καλύτερη μετά”. Τελικά μετράει ή δεν μετράει ο χρόνος; Τέταρτον, αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Τι θα γίνει με το ποσό της δόσης που προορίζεται για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία;».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «η ηγεσία της Ν.Δ. έχει κατανοήσει πλήρως τι έγινε χθες στη Βουλή. Και πριν κλείσουν 24 ώρες από το πέρας της συνεδρίασης, μ` ένα non parer και μια ανακοίνωσή της, προσπαθεί να διασώσει τον αρχηγό της, τον κ. Μητσοτάκη». «Δύσκολο πράγμα, σχεδόν αδύνατον»

Απαντώντας στη ΝΔ, η οποία θέτει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τέσσερα ερωτήματα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η ηγεσία της Ν.Δ. έχει κατανοήσει πλήρως τι έγινε χθες στη Βουλή. Και πριν κλείσουν 24 ώρες από το πέρας της συνεδρίασης, μ` ένα non parer και μια ανακοίνωσή της, προσπαθεί να διασώσει τον αρχηγό της, τον κ. Μητσοτάκη». «Δύσκολο πράγμα, σχεδόν αδύνατον», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.