Σε μία συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στους δημοσιογράφους για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει.

Ads

Μιλώντας στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέες εκλογές αλλά από σταθερότητα και είπε επίσης πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Δήλωσε επίσης ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για το χρέος.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος Τσίπρας της Θεσσαλονίκης

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

Η Αριστερή παρένθεση που δεν πέτυχε

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αφήνοντας αιχμές για τους προκατόχους του, για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά «χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια υπάρχει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν».

Ads

Αιχμές όμως άφησε και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει τη χώρα, ζητούσε εκλογές όταν το ΔΝΤ αξίωνε επιπλέον μέτρα, ποντάροντας στην Αριστερή παρένθεση.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και ότι «η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα».

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες,ώστε σε δυο χρόνια να βγούμε από το μνημόνιο» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων».

Έστρεψε επίσης τα βέλη του στους φοροφυγάδες, τονίζοντας πως αν πλήρωναν θα είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Πιο κοντά στη λύση για το χρέος και… στη γραβάτα

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να λείπει η καθιερωμένη πλέον ερώτηση για το πότε θα βάλει… γραβάτα.

Απαντώντας για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αστειευόμενος ότι δεν παντρεύτηκε για να μην βάλει γραβάτα, αλλά είναι κοντά στο να το κάνει.

«Θα το πράξω όταν έχω κάποιο σημαντικό γεγονός. Όπως η οριστική επίλυση του χρέους. Όπως και το Κυπριακό. Δεν παντρεύτηκα, για να  μην την βάλω στο γάμο μου… Πάντως είμαστε κοντά (για λύση του χρέους). Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες», σημείωσε.

Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε «τι θα έλεγε στην Μέρκελ για το χρέος», τόνισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Γερμανία και την καγκελάριο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας-Γερμανίας. Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία, αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανονες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις».

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως η άλλως»

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομία, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και προέταξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ξεκαθάρισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αλλάξουμε όλοι τρόπο σκέψης και να βρούμε το παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι», σημείωσε επίσης.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση

Με ένα Eurogroup και τη δεύτερη αξιολόγηση προ των πυλών, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για την καταβολή της υποδόσης των 1,8 δισ. ευρώ και επεσήμανε ότι η εντολή προς τα στελέχη του είναι το να «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των πλεονασμάτων, σημειώνοντας  πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε», είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

«Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε».

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό έκανε λόγο για μια διαδικασία μετάβασης, που μετά τη μεταρρύθμιση ξαναβάζει σε ράγες το σύστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που δημιούργησε τρομοκρατική ατμόσφαιρα και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση. «Είδαμε πρωτοσέλιδα γι’ αυτό το 5% και όχι για το υπόλοιπο 95%», είπε.

«Το αεριλίκι και το νταβατζηλίκι των καναλαρχών τελείωσε στη χώρα»

Φορτισμένο ήταν το κλίμα όταν η συζήτηση ήρθε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Το ζήτημα των εργαζομένων στα κανάλια έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρικά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι εκείνος ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι χάνει τη δουλειά της.

«Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύετε από τη δουλειά μου», είπε η κ. Τσικρικά, ξεκινώντας την ερώτηση της και δηλώνοντας ότι εργάζεται στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό επί 21 έτη. «Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», συνέχισε η δημοσιογράφος, ρωτώντας τον πρωθυπουργό «γιατί τιμωρεί τους εργαζόμενους».

«Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές», απάντησε ο κ. Τσίπρας

Στη συνέχεια, επέκρινε τα κανάλια ότι δεν έχουν αντιδράσει σε άλλες απολύσεις και συγκεκριμένα για την ΕΡΤ. «Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας σας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 από τις 4.000 που υπήρχαν στο χώρο των ΜΜΕ το 2008. Για αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί. Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμία μεγάλη κινητοποίηση όπως σωστά κάνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ», είπε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Mega. «Δεν κλείνει εξαιτίας του διαγωνισμού, αλλά για το γεγονός ότι οι μέτοχοι δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού», είπε.

«Το δημόσιο έχει χάσει τεράστιο ποσό γιατί οι κυβερνήσεις για να στηρίζουν και να στηρίζονται από τα ΜΜΕ δεν προχωρούσαν σε κάτι που είναι αυτονόητο και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν.

«Δεν νιώθω όμηρος», του απάντησε τότε η Ευαγγελία Τσικρικά, με τον πρωθυπουργό να της απαντά «Το τσάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Άλλοι είχαν μιλήσει για νταβατζηλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζηλίκι τελείωσε στη χώρα».

Απαντώντας σε άλλη παρόμοια ερώτηση δημοσιογράφου του Star, o Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι «ο διαγωνισμός έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος».

Για το προσφυγικό και την Τουρκία

Όταν η συζήτηση ήρθε στο ζήτημα του προσφυγικού και την συμφωνία Ευρώπης με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και εξήρε την Γερμανίδα καγκελάριος, για την οποία είπε ότι κράτησε μια πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Ο ανασχηματισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργασίες

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί, απάντησε χαμογελώντας: «Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο. Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά»,τονίζοντας ότι «πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

«Με δική τους επιλογή δεν υπάρχει καμία επιλογή ουσιαστικού διαλόγου» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που «έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουμε να βρεθούμε και βρεθήκαμε μαζί. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «θα τελειώσει τα Εξάρχεια μέσα σε έναν μήνα» αν γίνει πρωθυπουργός.

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθυμίζοντας την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών.

«Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει. Εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Επίσης έκανε μια σύγκριση Μητσοτάκη – Καραμανλή εκτιμώντας ότι η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, κι επισημαίνοντας ότι η γαλάζια παράταξη του παρελθόντος ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δήλωσε τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.