Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, τα οποία και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιδράσεις από την Ένωση Περιφερειών και την ΚΕΔΕ, που ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ads

Πρόκειται για ποσά που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το επόμενο 15θήμερο και θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε repos τα εν λόγω διαθέσιμα παρέχοντας έτσι ρευστότητα στο κράτος. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου κι έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία οι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν εθελοντικά τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την ΠΝΠ, η οποία επικαλείται την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΤτΕ, εξαιρούνται τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη».

Κατά τις ίδιες πηγές «με αυτόν τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο. Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος». 

Ads

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναλυτικά αναφέρεται:

«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον “Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό. Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α’ 38), όπως ισχύουν. Η ισχύς της ΠΝΠ που θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχίζει από 17.3.2015».

ΝΔ: Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της η κυβέρνηση

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ασκεί η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες που θα αναζητηθούν. «Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» σχολιάζει και προσθέτει:

«Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν». Επιπλέον, προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. «Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν» καταλήγει η δήλωσή του.

ΠΑΣΟΚ: Ανίκανη η κυβέρνηση

Έντονη αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για νέα πραξικοπηματική ενέργεια, στην οποία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση προχωρεί για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας «που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου».

Αναφέρει ακόμη ότι η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, «δηλαδή έχουν ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθούν να τις ψευτονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων». Κατακρίνει ακόμη την κυβέρνηση για χρησιμοποιεί «ανερυθρίαστα τη μέθοδο της ΠΝΠ που κατήγγέλλαν πάντοτε ως αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική και καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράφει».

Υποστηρίζει επίσης ότι η ρύθμιση που επιβάλλουν στους ΟΤΑ είναι επί της ουσίας αντίθετη στο Σύνταγμα, εφόσον αφορά τοπικές υποθέσεις, ενώ τονίζει ότι αντίστοιχοι συνταγματικοί φραγμοί υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες φορέων. «Αφού απέτυχαν – εκθέτοντας τη χώρα –  στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο, με μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες (το 1951)» καταλήγει.

Ποτάμι: Τέλος και στα αποθεματικά αξιοπιστίας

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το Ποτάμι, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των κεφαλαίων των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε» σημειώνει το Ποτάμι και προσθέτει: «Στην ουσία τώρα: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης».

Υποστηρίζει ακόμη ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει: «Οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». «Είναι δεδομένο πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή» καταλήγει.

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα εργαζομένων

Την κατηγορηματική του αντίθεσή του εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών», για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και την εξυπηρέτηση του χρέους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους. Όπως εκτιμά ο Περισσός, οι συγκεκριμένες ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων», προσθέτει το ΚΚΕ. Κλείνοντας, το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητεί να επιστραφούν όσα χρήματα έχουν δεσμευτεί, αλλά και να αποκατασταθούν απώλειες των τελευταίων ετών, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του PSI.