Η Ελλάδα μέσα από την προεδρία της στην Ε.Ε έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται και πάλι σοβαρά υπόψη, αναφέρει σε εκτενή ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». Δεύτερο δημοσίευμά της έχει τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια».

Ads

Για το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας σημειώνεται πως θα καταβληθούν προσπάθειες για επιτυχή συνέχιση των τρεχουσών εργασιών για την Τραπεζική Ένωση ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2014.

Όπως σημειώνεται, προς το καλοκαίρι προβλέπεται να υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής με κέντρο βάρους τα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα, τόσο την ίδια την Ελλάδα όσο και την Ιταλία που θα την διαδεχθεί στην προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι τον Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές και ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαλυθεί στα τέλη Μαρτίου, καθιστά από τη σκοπιά πολιτικού πραγματισμού, συντομότερη τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας καθώς μόνον στις αρχές του Ιουλίου το Ευρωκοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα, με τις νέες πολιτικές παρατάξεις, τις επιτροπές, το προεδρείο του.

Ads

Τέλη Ιουνίου θα υπάρξει η σημαντικότερη μέχρι το 2020 απόφαση σχετικά με πρόσωπα, καθώς θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά αυτό «δεν είναι στο χέρι» της ελληνικής προεδρίας, όπως δηλώνει στην εφημερίδα, χαριτολογώντας, ένας πεπειραμένος Έλληνας διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γι΄ αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιπαρατεθούν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, προπάντων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στην οποία φαίνεται να μην αρέσει πλέον ο υποψήφιος των Συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ανταπόκριση γίνεται λόγος για λιτή προεδρία. Επίσης, σημειώνεται πως εκπρόσωποι της Ελλάδας όταν ρωτούνται πώς θέλουν να ασκήσουν την προεδρία, παραπέμπουν πολύ παραστατικά στην ιστορία της χώρας τους ως λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και απαντούν πως όλα θα είναι «σπαρτιάτικης» μορφής.

Όπως παρατηρεί ένας πεπειραμένος Έλληνας διπλωμάτης, μια «σπαρτιάτικη προεδρία» αποτελεί ιδανική απάντηση στις επί χρόνια επιπλήξεις μερικών κοινοτικών εταίρων, μετά την κρίση του 2010, «για ανίκανη, διεφθαρμένη και οικονομικά τελειωμένη Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια»

Στο δεύτερο δημοσίευμα της «Der Standard», με τον τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια», περιγράφεται, στο παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν βιβλιοπώλες στο κέντρο της Αθήνας, ο αγώνας που κάνουν για την αξιοπρέπειά τους, όπως και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, καθώς, όπως τονίζει η εφημερίδα, μπορεί ορισμένοι στην Ευρώπη να θεωρούν μια προεδρία στην ΕΕ ως άσκοπη, ωστόσο αυτή έχει να κάνει με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι επισημάνσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως η Ελλάδα «έχει ανακτήσει και πάλι την αξιοπρέπειά της, κάτι που κατέστη δυνατό χάρη στις απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού», ενώ παρατίθενται δηλώσεις ιδιοκτητών και διευθυντών βιβλιοπωλείων του κέντρου της Αθήνας που περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του βιβλίου εξαιτίας της κρίσης.