«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σε ανακοινώσεις μετά τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα. Μεταξύ άλλων μετέφερε ότι ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη, ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Προανήγγειλε επιπλέον διεύρυνση των όρων «εγκληματική οργάνωση» και «ένοπλη ομάδα» για να αντιμετωπιστεί η βία. Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία. Με αιχμές στην κυβέρνηση οι επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων για τη δολοφονία.

Ads

Η ΕΛΑΣ για τη δολοφονία
 
«Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, την ώρα που στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60 βρισκόταν σε εξέλιξη επεισόδιο-συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων ατόμων, ο δράστης κατέφθασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του και αφού το στάθμευσε, κατέβηκε και με ένα μαχαίρι που είχε μαζί του κατάφερε χτυπήματα στο θύμα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης.
 
«Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που ενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή και ενημερώθηκε από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη συμπλοκή, προσέτρεξε άμεσα στο περιστατικό. Την ώρα που οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, το θύμα είχε δεχθεί ήδη τα χτυπήματα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υπέδειξαν ως δράστη τον 45χρονο, ο οποίος και συνελήφθη επιτόπου. Στο χώρο της συμπλοκής και σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητο του δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι-στιλέτο με ίχνη αίματος.


 
Το θύμα μεταφέρθηκε με σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ σύμφωνα με τους ιατρούς, φέρει δύο τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο.
 
Ο δράστης, κατά την εξέτασή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ομολόγησε την πράξη του και παραδέχτηκε ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρικές καταθέσεις.
 
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας ηλεκτρικός εκκενωτής (tazer). Όπως κατέθεσε η σύζυγός του, στην οικία, υπήρχαν επιπλέον ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία απομάκρυνε, μετά το περιστατικό, και αναζητούνται.
 
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες, παρουσία εκπροσώπων των Δικαστικών Αρχών, σε διάφορους χώρους, οικίες και γραφεία, για την αναζήτηση στοιχείων και πειστηρίων που σχετίζονται με το δράστη και την πράξη της ανθρωποκτονίας.
 
Ο δράστης με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά». 

Νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Δένδιας

Τη «βαθύτατη οδύνη» του για την απώλεια της ζωής του 34χρονου Παύλου Φύσσα εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, διαμηνύοντας ότι η Πολιτεία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στη δολοφονία.
 
«Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός και αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία απαράδεκτα γεγονότα στο Μελιγαλά, η χθεσινή απαξίωση του Κοινοβουλίου και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, κατά δήλωση του ίδιου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος».

Ο υπ. Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι η ΕΛΑΣ συνέλαβε τον δράση της δολοφονίας, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε ότι πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή. Έκανε επίσης λόγο για εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, η οποία σημειωτέον νωρίτερα το πρωί διενήργησε εξέταση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε Μεσογείων και Σταθμό Λαρίσης.

Ads

Επιπλέον προανήγγειλε τις αμέσως επόμενες ημέρες την κατάθεση πρότασης νομοθετικής παρέμβασης για τη διεύρυνση του άρθρου του νομικού κώδικα περί εκγληματικής οργάνωσης και του άρθρου περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

Απηύθυνε τέλος έκκληση στις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις και στους απλούς πολίτες να συναποφασίσουν οριστικά ότι ούτε η κοινωνία, ούτε η Πολιτεία θα αποδεχτούν πράξεις και πρακτικές που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υπόκοσμου στην πολιτική ζωή.

Κεδίκογλου: Η στρατηγική της έντασης δεν θα περάσει

«Είμαστε οι πρώτοι που καταδικάσαμε την ωμή βία που προέρχεται από το χώρο της Χρυσής Αυγής. Είμαστε οι πρώτοι που τους αποκαλέσαμε νεοναζί», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.

Ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της.

«Ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας. Η Δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους», συμπληρώνει.

«Η βία δεν θα περάσει. Η στρατηγική της έντασης δεν θα περάσει», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
ΣΥΡΙΖΑ
 
Για «κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη δολοφονία του 34χρονου στην Αμφιάλη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικίνδυνους συμψηφισμούς».
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν είναι ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθούν στην αντιμετώπισή τους η επίκληση από τα πιο επίσημα χείλη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χρυσή Αυγή και χτυπά την δημοκρατία».
 
Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί κάθε δημοκράτη πολίτη να πάρει μέρος στην αντιφασιστική διαμαρτυρία που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 στην πλατεία Νίκης στο Κερατσίνι. «Οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό» καταλήγει.
 
ΠΑΣΟΚ
 
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για το φονικό στην Αμφιάλη. Σημειώνει ακόμη ότι «μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α.» και προσθέτει ότι «πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια την ζωή των Ελλήνων πολιτών».
 
ΑΝΕΛ
 
Την ανάγκη σύστασης «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» επισημαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι. «Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και ‘δημοσιογράφων’, ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
ΔΗΜΑΡ
 
«Ήταν αναμενόμενο», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με το φονικό στο Κερατσίνι, συμπληρώνοντας ότι «η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της “θεσμικής ασφυξίας” της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών».
 
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη Βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα» συμπληρώνει.
 
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής».