«Υποβολιμαίο» χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας το δημοσίευμα του Guardian για βασανιστήρια τύπου Άμπου Γκράιμπ στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και προανήγγειλε πως οι ελληνικές αρχές θα κινηθούν νομικά εναντίον της βρετανικής εφημερίδας.
 

Ads

Το δημοσίευμα του Guardian βασίστηκε πάνω στις μαρτυρίες των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας στον Άγιο Παντελεήμονα, οι οποίοι καταγγέλλουν πως υπέστησαν βασανιστήρια και ταπεινώσεις από τους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ.
 
Σημειώνεται πως οι καταγγελίες είχαν έρθει στη δημοσιότητα πολύ πριν από το δημοσίευμα του Guardian από τους συνηγόρους των συλληφθέντων ενώ το θέμα είχε φέρει στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίκαιρη ερώτηση για τα βασανιστήρια κατέθεσε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.
 
«Δεν ανεκάλυψε ξαφνικά ο Guardian το θέμα. Σας το λέω ευθέως ότι θα τον ενάγω, όχι εγώ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Θα τον ενάγουμε. Δεν μπορεί έτσι να βλάπτεται ηθικά η ελληνική δημοκρατία. Καίμε τους κρατουμένους με αναπτήρα; Υιοθετούνται αυτά τα πράγματα χωρίς να έχουμε στέρεες αποδείξεις;» είπε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή.
 
«Σας προλέγω και θα το δείτε –διότι διεξήχθη η έρευνα- ότι, από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα βγουν στη δημοσιότητα, σ’ αυτούς οι οποίοι δήθεν βασανίστηκαν και οι οποίοι δεν καταγγέλλουν, δεν μηνύουν και δεν μνημονεύεται το όνομά τους, δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα ηλεκτροσόκ ούτε και κάψιμο. Θα υπάρχουν μόνο οι εκχυμώσεις και τα τραύματα, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει συμπλοκή με άλλους και πέραν αυτού είχε προϋπάρξει και αντίσταση κατά της αστυνομίας», σημείωσε.