Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε «επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια» την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου, τονίζει ότι αυτός πρέπει να γίνει υπό τον όρο ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να δεχθεί ως όρους αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε».

Επισήμανε δε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Όσον αφορά τη γερμανική στάση και το ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας να επιδιώκει μια πιο ήπια προσέγγιση, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι «η Γερμανία ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ads

«Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας», τονίζει και εξηγεί ότι η Αθήνα «πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πάντως εκφράζει την ελπίδα να δει στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών. «Εναπόκειται στον Πρόεδρο Eρντογάν να επιλέξει», τονίζει.

Όσον αφορά το αν είναι πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την Ε.Ε., την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως», καταλήγει.