«Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο για τη «μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό. Οι θεσμοί έθεσαν τα γνωστά εμπόδια που συνηθίζουν να βάζουν, αλλά δεν φαίνεται να ζητούν μείωση συντάξεων, ενώ εμπλοκή υπάρχει στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Σκληρή ατζέντα από τους δανειστές για συντάξεις και φόρους

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Έγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνάντησης.

Όσον αφορά τις συντάξεις, αν και τις προηγούμενες μέρες διαρροές ήθελαν το ΔΝΤ να πιέζει για μειώσεις ακόμα και της τάξης του 15%, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν μειώσεις. «Εξέφρασαν αντιρρήσεις αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις αφορούσαν στην αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Όπως ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξη του ο Γιώργος Κατρούγκαλος η μη μείωση των κύριων συντάξεων συνεχίζει να αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Καθ’όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης.