Στη μάχη κατεβαίνει η κυβέρνηση που αναμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του σημερινού EuroWorking Group, την ίδια ώρα που οι δήμαρχοι κηρύσσουν τον πόλεμο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ. Δεν υποτάσσεται η κυβέρνηση στους δανειστές διαμηνύει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν υποτάσσονται οι δήμαρχοι στην κυβέρνηση από την άλλη.

Ads

Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση επαναβεβαίωσε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σήμερα συνέρχεται το EuroWorking Group και οι πιέσεις συντηρητικών κύκλων για διολίσθηση προς την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων εντείνονται, γράφει η σημερινή Αυγή. «Δεν θα υπογράψουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για τη δόση» ήταν το σαφές μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση, μια ημέρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής. Βέβαιοι για συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκαν Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς εκτιμούν ότι τυχόν «ατύχημα» εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, προσθέτει η Αυγή.

Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αποτελεί δική της ευθύνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει να τις χρηματοδοτεί όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα.

Ads

«Από τη Ρωσία με αγάπη αλλά χωρίς λεφτά», είναι ο τίτλος των σημερινών Νέων. Να κρατήσει ανοιχτό το θέμα του ελληνικού αγωγού χωρίς την παραμικρή αναφορά σε προκαταβολές των μελλοντικών κερδών, επιχείρησε η ρωσική πλευρά με την επίσκεψη του ισχυρού άντρα της Gazprom στην Αθήνα, εκτιμούν Τα Νέα.

Ξαφνική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, των δηλώσεων Βαρουφάκη αλλά και του «ναι υπό ευρωπαϊκούς όρους» στον ελληνο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Βροντερό «όχι» λένε όμως οι δήμαρχοι στην (εισ)πραξη ανάγκης των αποθεματικών των ΟΤΑ.

Με τον τίτλο «Εξέγερση δημάρχων» κυκλοφορεί το Έθνος που γράφει πως σκληρή στάση επέλεξαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Στις χθεσινές παράλληλες συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ αποφάσισαν κινητοποιήσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ακύρωση της ΠΝΠ, παρά τις προσπάθειες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα να καθησυχάσει τις αγωνίες των αιρετών, σημειώνει η εφημερίδα.

Φοβούνται ντόμινο ανασφάλειας σημειώνουν στο πρωτοσέλιδο τους Τα Νέα, σχολιάζοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή το θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: