Θολό τοπίο αποδεικνύεται το ζήτημα της χρηματοδότησης από τη Ρωσία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, καθώς το Κρεμλίνο διαψεύδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel για το ότι υπάρχει συμφωνία προκαταβολής στην Ελλάδα. Μια τέτοια συμφωνία δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ούτως ή άλλως δηλώνει από την πλευρά του ο Βολφγκανγκ  Σόιμπλε.

Ads

Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί σήμερα άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι ανοίγει ο ρωσικός αγωγός της ρευστότητας μέσω συμφωνίας που ο πρόεδρος Πούτιν έκανε κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, για την καταβολή ενός ποσού των μελλοντικών κερδών από τον αγωγό. Το περιοδικό επικαλείται μάλιστα κι Έλληνα αξιωματούχο που δηλώνει πως «η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Business FM ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ελληνορωσικές επαφές στη Μόσχα, κατά την οποία και οι δύο πλευρές είχαν ξεκαθαρίσει δεν ζητήθηκε οικονομική βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας.«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε συγκεκριμένα ο Πεσκόφ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων». Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι: «Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».

Θέση για το δημοσίευμα πήρε πριν την διάψευση και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε πως μία τέτοια συμφωνία δεν θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.