Για 2ο αυτογκόλ της κυβέρνησης και για καταψήφιση της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ μιλούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που στρέφουν τα πυρά τους και στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Το πολεμικό κλίμα στην Βουλή ενισχύουν και οι σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Εν μέσω αυτών, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την μετάθεση της ψηφοφορίας για αύριο ώστε να δοθεί ο χρόνος σε όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν. 

Ads

Ειδικότερα, την πρόθεσή του να μην ψηφίσει την τροπολογία με τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε γνωστή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, «εγώ λυπάμαι, για δεύτερη φορά δε θα συναινέσω σε αλλαγές που δε λύνουν το πρόβλημα και που εν τέλει  δημιουργούν και δικαίως ένα αίσθημα εμπαιγμού». «Δεν ξέρω αν θα φτάσω στο σημείο να αναπολήσω το ΕΤΗΔΕ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, αλλά δε θα συνηγορήσω στη συνέχιση μιας τέτοιας εξόφθαλμης αδικίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην αντικατάστασή του στο Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές. 

Ενστάσεις διατύπωσε κα ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας: «Ερχόμαστε να κάνουμε αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν μέρος των προβλημάτων». Είπε, δε, πως «η διαδικασία του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα» και παραδέχτηκε ότι τα κριτήρια που μπαίνουν για τη φοροαπαλλαγή θα δημιουργήσουν αδικίες. «Οι αλλαγές που έγιναν δεν καλύπτουν τις αδικίες, δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τις κάνουμε, όμως όποιος δεν ψηφίζει τις βελτιώσεις να μας πει αν στο μυαλό του έχει ότι όλα τα σύγχρονα κράτη έχουν φόρο περιουσίας», ανέφερε αλλά εξαπέλυσε βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να δώσει λογαριασμό διαφορετικά, όπως είπε, «ψαρεύει σε θολά νερά».

Ads

Σημειώνεται ότι βουλευτές της ΝΔ επέρριψαν ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την τελική ρύθμιση του φόρου, που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή σχολιάζοντας ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο.

Διαβάστε επίσης:
Γαλάζια πυρά κατά Χαρδούβελη για ΕΝΦΙΑ: Δεν θα επανεκλεγούμε

Αποπομπή του «αρχιτέκτονα» του ΕΝΦΙΑ ζητούν 21 βουλευτές της ΝΔ

Ο “γαλάζιος” βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε, δε, ότι «μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το “1ο αυτογκόλ” που δέχθηκε η κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν, (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και “2ο αυτογκόλ” για τη κυβέρνηση…»

Απαντώντας στις επκρίσες ο Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις αλλά το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις μιας τέτοιας έκτασης αλλαγή. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις πολιτών στα λάθη που έγιναν αλλά διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες και σήμερα και προχωρούμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Αντιλαμβάνομαι την πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης και σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν τις αγωνίες των πολιτών. Οφείλω όμως να πω ότι τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ρόλος μου και των βουλευτών είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα και τους πολλούς που δεν θέλουν να πάνε οι θυσίες χαμένες. Μας διακρίνει η υπευθυνότητα και όχι ο λαϊκισμός και η παροχολογία».

Σύσσωμη, όμως, και η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, υποστήριξε ότι «η τροπολογία αποτυπώνει την αμηχανία και το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να ανατραπεί άμεσα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της» τόνισε.

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματός της για τον ΕΝΦΙΑ. Κάλεσμα στους βουλευτές της πλειοψηφίας που αντιδρούν στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία, αλλά και την κυβέρνηση απηύθυνε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. Θα καταπέσει στα δικαστήρια γιατί φορολογεί την κατοχή, το κεφάλαιο και όχι το εισόδημα» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, «δόλωμα για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, ενώ στην ουσία παραμένει άθικτος προς όφελος του κεφαλαίου».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Χρήστος Αηδόνης, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ καταλογίζοντας αδυναμία στο Υπουργείο Οικονομικών να φέρει μια σωστή και δίκαιη ρύθμιση.