Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για την προμήθεια γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας.

Ads

Ειδικότερα προβλέπεται οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2019, με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την χορήγηση οπτικών – γυαλιών οράσεως και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής  δύναται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους κατά παρέκκλιση  των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018.

Αναφέρεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της απρόσκοπτης αποζημίωσης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας  κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από την δημοσίευση  του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και μέχρι την καθολική  προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος  του Οργανισμού στους νέους κανόνες».

Το άρθρο 27 προβλέπει αλλαγή του τρόπου που θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ γυαλιά οράσεως. Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται βεβαίωση voucher για 100 ευρώ και θα προμηθεύεται γυαλιά οράσεως, χωρίς ο ίδιος να προπληρώνει. Το ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό στον πάροχο οπτικών ειδών κατόπιν προσκόμισης από τον τελευταίο της ιατρικής γνωμάτευσης, της ηλεκτρονικής βεβαίωσης και του παραστατικού πώλησης.

Ads

Στο μέτρο είχαν αντιδράσει έντονα οι οπτικοί, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ,  ζητώντας την απόσυρση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ