Οριστικό τέλος στη φιλολογία που τον θέλει να επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δήλωσε ότι κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα κατέβει στις επόμενες εκλογές αυτόνομα.

Ads

«Το πρόσφατο συνέδριό μας, αποφάσισε για την οργανωτική και πολιτική αυτονομία και αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και από θέση αυτοτέλειας και αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ θα διεκδικήσουμε και την κάθοδό μας στις προσεχείς εκλογές και όποτε αυτές γίνουν», ξεκαθάρισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά την τελευταία στιγμή να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε: «Οχι. Διάφορα λέγονται και επιτρέψτε μου κι ένα σχόλιο περαιτέρω. Αν η Δημοκρατική Αριστερά είναι αυτό το μέγεθος του 1%, του 0,9% ή του 1,1% που μια πρόσφατη δημοσκόπηση μας έδωσε, πολύς λόγος γίνεται για αυτή τη μικρή ΔΗΜΑΡ. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι μία κρίσιμη μάζα στο πολιτικό σκηνικό, στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας και για αυτό αν θέλετε και η μεγάλη ενασχόληση φίλων, και αντιπάλων, αλλά και εχθρών πολλές φορές με τη Δημοκρατική Αριστερά».

Σχολιάζοντας περαιτέρω τα δημοκοπικά ευρήματα που θέλουν τη ΔΗΜΑΡ να αγωνίζεται για την είσοδο στην επόμενη Βουλή, ο κ. Κουβέλης είπε πως « τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ο απόηχος του εξαιρετικά αρνητικού, για μας, εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης και επαναφοράς της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου».

Ads

Επιστρέφοντας στο θέμα των συνεργασιών, αναφορικά με το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Η όποια μετεκλογική συνεργασία δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη. Πρέπει να είναι στη βάση συγκεκριμένου προγραμματικού περιεχομένου και προγραμματικής συμφωνίας. Είτε αυτό θα λέγεται ψήφος εμπιστοσύνης, είτε ψήφος ανοχής. Κατά συνέπεια με τα δεδομένα αυτά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα με σαφή τον ευρωπαϊκό προορισμό της χώρας και την πορεία την ευρωπαϊκή, μία Αριστερά της ουσιαστικής, της δημοκρατικής μεταρρύθμισης, η Δημοκρατική Αριστερά που έχει συγκεκριμένη άποψη και αντίληψη για την παρουσία της χώρας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, είναι δυνατόν γενικά και αορίστως να μπορεί να συμπλεύσει με τον οποιονδήποτε αν δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία».

«Η αφετηρία της απάντησής μου είναι από εκείνο που θέσατε. Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει για παράδειγμα, αν καταταγεί πρώτη δύναμη, δεν σπεύδω ούτε να προφητεύσω, ούτε να εκτιμήσω, και ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής από τη ΔΗΜΑΡ. Σας είπα ευθέως ποια είναι τα προσδιοριστικά στοιχεία. Αν με καλούσατε να σας απαντήσω ποια επαφή και ποια συνάφεια υπάρχει μεταξύ του προγράμματος, της πολιτικής παρουσίας και της πολιτικής θέσης της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ΑΝ.ΕΛΛ. θα σας έλεγα καμία», κατέληξε.