Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών τάχθηκαν τόσο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ads

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες στη δημόσια τηλεόραση ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες. Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων», είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορώντας τις περισσότερες χώρες μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες», είπε ο Γκάμπριελ. «Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν».

Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε.

Ο αντικαγκελάριος άσκησε επίσης κριτική στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Ads

Άλτμαϊερ: Υπέρ της ευρωπαϊκή στήριξης της Ελλάδας

Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας τάχθηκε και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της κυβερνητικής προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ. Μιλώντας στο ARD τόνισε, με αφορμή τα κλειστά σύνορα. «Οι δημόσιες διαφωνίες δεν έχουν νόημα. Σημαντικό είναι να κατασκευαστούν καταλύματα για πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Γερμανός υπουργός.